El-bilek kemiklerine ve servikal vertebralara göre pubertal büyüme atılım evreleri arasındaki geçiş sürelerinin belirlenmesi ve bunların karşılaştırılması
Determination of transition periods among pubertal growth support stages to hand-wrist bones and cervical vertebrae and comparison of these periods
- Tez No: 196247
- Danışmanlar: PROF.DR. ABDULVAHİT ERDEM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Pubertal büyüme atılımı, el-bilek, servikal vertebra, Pubertal growth spurt, hand-wrist, cervical vertebrae
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalısmanın amacı, el-bilek kemikleri ve servikal vertebralara göre pubertal büyüme atılım evrelerini ve bu evreler arasındaki geçis sürelerini belirlemek ve birbirleriyle karsılastırmaktır. Çalısma materyalini 35 kız, 36 erkek toplam 71 bireyin el-bilek ve lateral sefalometrik film kayıtları olusturmaktadır. El-bilek filmlerine göre pubertal büyüme atılım evreleri, Greulich-Pyle atlasından yararlanarak belirlenmistir. Bu metot ile, parmak kemiklerinde epifiz diyafiz iliskisi dikkate alınmıs ve pubertal büyüme atılımı 6 safhada özetlenmistir. Ayrıca lateral sefalometrik film degerlendirmesi için Hassel ve arkadasları tarafından gelistirilen metot kullanılmıstır. statistiksel degerlendirmede elbilek ve servikal vertebral degerlendirmede evreler arası sürelerin karsılastırması Student's t testi ile yapılmıstır. El-bilek filmlerine göre pubertal büyüme atılım safhaları ile lateral sefalometrik filmlere göre servikal vertebral olgunlasma safhalarının iliskisini belirlemek için, Ki-kare (X²) bagımsızlık testi ve Spearman Rank korelasyon analizi uygulanmıstır. Kız ve erkek bireylerde evreler arası sürelere bakıldıgında E1-E2, E3-E4, E4- E5, E1-E5 dönemleri ve S3-S4, S2-S5 dönemleri istatistiksel olarak anlamlı bulunmustur. Evreler arası süreler su sekildedir; E1-E2 arası süre kızlarda 9,09 ay, erkeklerde 11,17 ay, E2-E3 arası süre kızlarda 9,60 ay, erkeklerde 10,36 ay, E3-E4 arası süre kızlarda 9,31 ay, erkeklerde 10,64 ay, E4-E5 arası süre kızlarda 7,69 ay, erkeklerde 9,31 ay olarak bulunurken E1-E5 arası süre kızlarda 35,40 ay, erkeklerde 41,14 ay olarak tespit edilmistir. Bunun yanında S2-S3 arası süre kızlarda 11,71 ay, erkeklerde 12,75 ay olarak, S3-S4 arası süre kızlarda 10,06 ay, erkeklerde 12,89 ay , S4-S5 arası süre kızlarda 9,77 ay, erkeklerde 11,11 ay olarak belirlenirken, S2-S5 arası süre kızlarda 31,11 ay, erkeklerde 36,81 ay olarak tespit edilmistir. El-bilek filmleri ve sefalometrik filmlere göre pubertal büyüme atılım degerlendirmelerinin karsılastırılmasına bakıldıgında, E1 ile S2 dönemleri arasında ve E5 ile S5 dönemleri arasında %100 uyum bulunmustur. Pubertal büyüme atılım safhaları ile servikal vertebral olgunlasma safhaları arasında yüksek korelasyonlar bulunmustur. El bilek degerlendirmesi ve servikal vertebral degerlendirmeye göre her bir dönemdeki kronolojik yaslar, sesamoid kemik görülme yası ve menars görülme yasları incelendiginde, kız ve erkek bireylerde anlamlı farklılık oldugu, kız bireylerin her evreye erkeklerden yaklasık 2 yıl önce ulastıkları görülmüstür. Çalısmamızla, pubertal büyüme atılım evreleri arasındaki geçis sürelerinin somut bir hale getirilmesi saglanmıstır. Böylece bu geçis sürelerine bakarak, hekim hastasının olgunlasma safhalarına göre ortodontik tedavisini daha güvenli bir zaman aralıgında ve daha bilinçli bir sekilde uygulama olanagı bulacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the stages of pubertal growth spurt according to hand-wrist bones and cervical vertebraes, the transition periods between the stages and to compare them with each other. The material of this study included hand wrist and lateral cephalometric films of 71 children 35 girls and 36 boys. Pubertal growth spurt stages according to hand-wrist films were determined use the Greulich-Pyle atlas. In this method, the epiphysis and diaphysis relations were evaluated and pubertal growth spurt were summarized in 6 stages. The evaluation of lateral cephalometric films, the method developed by Hassel et al was used. In statistical evaluation, student?s t test was used to compare the periods among the stages determined by hand wrist and cervical vertebrae evaluations. Chi-square (X²) test and Spearman Rank correlation analysis were used to determine the relationship between the pubertal growth spurt stages according to lateral cephalometric films. The durations between the phases E1-E2, E3-E4, E4-E5, E1-E5 and S3-S4, S2- S5 phases were statistically significant in both boys and girls. The durations between the phases were as follows; The duration between E1-E2 phases was 9.09 months for girls and 11.17 months for boys, the duration between E2-E3 phases was 9.60 months for girls and 10.36 months for boys, the duration between E3-E4 phases was 9,31 months for girls and 10,64 months for boys, the duration between E4-E5 phases was 7,69 months for girls and 9,31 months for boys and the duration between E1-E5 phases was 35,40 months for girls and 41,14 months for boys. As for cervical vertebrae evaluations, the duration between S2-S3 phases was 11,71 months for girls and 12,75 months for boys, the duration between S3-S4 phases was 10,06 months for girls and 12,89 months for boys, the duration between S4-S5 phases was 9,77 months for girls and 11,11 months for boys and the duration between S2-S5 phases was 31,11 months for girls and 36,81 months for boys. In comparison of pubertal growth suport evaluations according to hand-wrist films, % 100 accordance was found between E1-S2 periods and E5-S5 periods. Moreover, high correlation was found between pubertal growth spurt stages and cervical vertebral maturation stages. According to hand-wrist and cervical vertebral evaluations, the chronological ages for each period, the appearance age of sesamoid bone, and the beginning age of menarche were significantly different for girls and boys. Girls reached to each stage 2 years before the boys did. In our study, the transition periods between the pubertal growth spurt stages were objectified. Consequently by referring to these transition periods, the orthodontists can treat their patients at a dependable time interval and in a more conscious manner.