Periferik arter hastalığı olan bireylerin yaşam kalitesi ve ilişkili faktörlerin belirlenmesi
Determine the quality of life and factors that effect qualty of people with peripheral arterial illness
  1. Tez No: 196277
  2. Yazar: GÜLÇİN OYAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MERYEM YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam kalitesi, periferik arter hastalığı, hemşirelik, Quality of life, peripheral arterial illness, nursing
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırma, periferik arter hastalığı olan bireylerin yaşam kalitesinin ve yaşam kalitesine etki eden etmenlerin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmaya Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi ve Sivas Sultan I. İzzettin Keykavus Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi kliniklerinde periferik arter hastalığı tanısı ile yatan 60 hasta alınmıştır. Araştırmada veriler, ?Periferik Arter Hastalığı olan Hastalara Yönelik Kişisel Bilgi Formu? ve ?Yaşam Kalitesi Ölçeği (SF?36)? kullanılarak araştırmacı tarafından yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen veriler, iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi, Man- Whitney U testi, Kruskal-Wallis ve student t test kullanılarak hesaplanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, bireylerin %88.3'ünün erkek, çoğunluğunun 60 yaş ve üzerinde, %50'sinin ilköğretim mezunu, %56.7'sinin gecekondu da, %60'ının sobalı evde oturduğu, %50'sinin sigara kullandığı, çoğunluğuna cerrahi tedavi yapıldığı, ilk şikâyetlerin ağrı ve klaudikasyo olduğu, %40'ının sakat kalma korkusu yaşadığı belirlenmiştir. Araştırmada ele alınan bağımsız değişkenlerin çoğunluğunun yaşam kalitesi üzerinde etkili olduğu, BKİ', tedavi türü, şikâyetlerle nasıl baş edildiği ve gelecek hakkındaki düşüncelerin yaşam kalitesini etkilemediği bulunmuştur. Çalışma sonucuna göre periferik arter hastalığı olan bireylerin yaşam kalitesinin oldukça düşük olduğu belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda, periferik arter hastalığı olan hastaların yaşam kalitesini etkileyen etmenler ele alınarak, periferik arter hastalığı olan hastalara yönelik öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was made to determine the quality of life and factors that effect quality of life people with peripheral arterial illness. This study was made on 60 patients with peripheral arterial illness in Cardiovascular Surgery clinics in Sivas Cumhuriyet University Hospital and Sivas Sultan I. İzzettin Keykavus Hospital. In the study, datums were gained by means of `?Personal Information Form of Patients with Peripheral Arterial Illness?? and `? Quality of Life Scale (SF?36)? by the researcher. Gained datum were calculated by using the test of importance of difference between two avarage, Man-Whitney U test, Kruskal- Wallis test and Student t test. According to the findings, that were gained in the research, %88.3 of patients are male, most of them are over 60 years old, %50 have primary school education, %56.7 live in squatter?s house, %60 live in houses with stoves, %50 smoke, most of them had surgical treatment, %40 have scare of being disabled. İn the study it is seen that BKİ, type of teratment, type of overcome and ideas for the future don?t have any influence on life quality but the other variables that affect peripheral arterial illness have effects on quality of life. According to the to the result the study of peoples with peripheral arterial illness is determined that total quality of life was fairly low. With the direction of results that were gained, dealing with the factors that affect quality of life of patients, some advices were developed for the with peripheral arterial illness.