Propolisin kırık iyileşmesi üzerine etkilerinin deneysel olarak incelenmesi
Evaluation of effect of propolis on fracture healing
  1. Tez No: 196276
  2. Yazar: FATİH ÖZAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HASAN YELER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Propolis, kırık iyilesmesi, antioksidan, fenolik bilesikler, Propolis, fracture healing, antioxidant, phenolic compounds
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Kemik kırığı olustuğunda yüksek miktarda serbest radikaller olusmaktadır.Geçmiste yapılan çalısmalarla serbest radikalleri temizleme özelliği ispatlananpropolisin, farklı alanlarda yararlı olduğu gösterilmistir; fakat su ana kadar propolisinkırık iyilesmesi üzerine etkileri incelenmemistir. Çalısmamızın amacı propolisin kırıkiyilesmesi üzerine etkilerini arastırmaktır.Propolisin kırık iyilesmesi üzerine etkilerinin değerlendirildiği bu çalısmada kırksekiz adet rat kullanılmıstır. Ratlar iki gruba ayrılmıstır. Birinci grup hiçbir islemyapılmamıs kontrol grubu olarak, diğer grup propolis grubu olarak kullanılmıstır. Herbir grup kendi arasında 7., 14., 21. ve 28. günler olmak üzere dört alt gruba ayrılmıstır.Tüm ratların sağ fibulaları manuel angulasyon yöntemi ile kırılmıstır. Deney grubuna%2,5 konsantrasyonda propolis 0,5 cc miktarında, kırık olusturulduktan hemen sonrasadece bir kere olmak üzere uygulandı. 7., 14., 21. ve 28. günler sonunda ratlar sakrifiyeedildiler ve ratların sağ alt ekstremiteleri radyolojik ve histopatolojik değerlendirme içinkalça seviyesinden ayrıldı.Bu çalısmadan elde edilen radyolojik ve histopatolojik veriler propolisin kırıkiyilesmesini hızlandırdığını ve kemik kalitesini arttırdığını göstermistir.
Özet (Çeviri)
When bone fractures, free radicals occur in a great amount. It has beenfound that propolis, which was proved to be effective in scavenging freeradicals through past studies, is beneficial in various fields, but up to noweffect of propolis on fracture healing has not been evaluated. Our purpose is toevaluate the effects of propolis on fracture healing.Fourtyeight rats were used to evaluate the effect of propolis on fracturehealing in this study. There was two groups; first group was used as the controlgroup without any application, second group was as the propolis group. Each ofthese groups were divided into four subgroup as 7th, 14th, 21st, and 28th day.The right fibula of all rats were fractured through manuel angulation. Theexperimental group was started to be administered propolis 2,5% extract one timejust after fracture achieved, amount of 0,5 cc. At the end of 7th, 14th, 21st,and 28th days rats were sacrified and rats? right lower extremites wereseparated from hip level and then taken for radiological and histopathologicalevaluation.Radiological and histopathological data obtained from this study showedthat propolis accelerated bone healing and increased bone qualitiy.