Multiple sklerozlu hastalarda yorgunluk ve yorgunluğu etkileyen faktörlerin incelenmesi
A review of fatigue and the factors effecting fatigue in multiple sclerosis
  1. Tez No: 196278
  2. Yazar: EMİNE ÜSTÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUKADDER MOLLAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nöroloji, Nursing, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Multiple skleroz, yorgunluk, hemsirelik, Multiple Sclerosis, Fatigue, Nursing
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalısma Sivas Multiple Skleroz Dernegi'ne kayıtlı MS tanısı almıs bireylerde yorgunluk durumunun degerlendirilmesi ve yorgunlugu etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacı ile tanımlayıcı olarak yapılmıstır. Çalısma örnkeklemini 15 Ekim-Aralık 2005 tarihleri arasında, Sivas li MS Dernegi'ne kayıtlı 120 MS'lu bireyden olusturmaktadır. Arastırma örneklemini olusturan tüm bireylere, sosyo-demografik ve klinik özelliklerini, yorgunlugu etkilyen faktörleri ve bireylerdeki yorgunluk durumlarını belirlemek amacı ile arastırmacı tarafından literatürden yararlanılarak hazırlanmıs tanıtıcı bilgi formu, yorgunlugu etkileyen faktörlerin belirlenmesine yönelik anket formu ve bireylerin yorgunluk durumunu belirlemek için Yorgunluk için Görsel Benzerlik Skalası uygulanmıstır. Çalısmada elde edilen veriler; iki ortalama farkın önemlilik testi, Mann Whitney U testi, Tukey testi, Kruskal-Wallis testi, varyans analizi kullanılarak SPSS (ver: 10) programı kullanılarak analiz edilmistir. Yapılan çalısmanın sonucunda bireylerin yorgunluklarını; yas, cinsiyet, egitim durumu, medeni durum, çocuk sayısı, meslek durumları, yerlesim yeri, çalısma durumları, gelir düzeyi, hastalık süresi, ilaç kullanma durumu, yorgunluguna baglı yardım alma durumu ve uyku sürecinde bozulmanın etkiledigi belirlenmistir. Çalısmada elde edilen sonuçlar dogrultusunda, yorgunluk MS'lu bireylerin günlük hayatlarını oldukça fazla etkileyen bir semptom olarak degerlendirilmistir. Buna göre, MS'lu bireylerde yorgunlugu etkileyen faktörlerin degerlendirilmesi ve bu faktörlerin önlenmesine yönelik aile katılımlı egitim programlarının düzenlenmesi dogrultusunda önerilerde bulunulmustur.
Özet (Çeviri)
This study was carried out descriptively to evaluate the fatigue (tiredness) state of the individuals diagnosed as MS, registered to the Multpl Skleroz Society, and to determine the factors effecting fatigue. The sample group of the study includes 120 individuals with MS, registered to the Sivas MS Society between the dates of 15 October ? December 2005. In order to determine the factors effecting tiredness and fatigue states of the individuals a personal information form prepared by the researcher through a literature study, an interview form to determine the factors effecting fatigue and Visual Similarity Scale for Fatigue to determine fatigue levels of the individuals were applied on the all individuals forming the sample group of the research. Data gathered in the study were analyzed by using significance test of two different media, Mann Whitney U test, Tukey test, Kruskal-Wallis test, variance analysis test and SPSS program (version 10). Result of the study can be summarized as the following; it was determined that fatigue of the individuals effected by age, sexuality, education level, marital status, number of the children, occupational position, housing, working status, income level, the length of the illness period, medicine intake, receiving help related to their illness, disorder in the sleep period. According to the results obtained in the research: fatigue is a symptom that has a relative effect on the daily life of the individuals.. In the light of this information, there should be training programs to prevents the factors effecting fatigue in the individuals with MS, and families should also attend to these programs.