Tokat ili bir sağlık ocağı bögesindeki 15-49 yaş grubu kadınların doğum sonu dönemde anne ve bebek bakımına yönelik geleneksel uygulamaları
The traditional practices at postpartum period which is appliced to maintance of infant and mother who are married women 15-49 age group and live in cottage hospital area in Tokat province
  1. Tez No: 196280
  2. Yazar: GAMZE EĞRİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEHRA GÖLBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Doğum sonu dönem, anne ve bebek bakımı, gelenekseluygulamalar, Postpartum period, mother and infant health care, traditionalpractices
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışma, 15-49 yaş grubu evli kadınların doğum sonu dönemde anne veyenidoğan bakımına yönelik yaptıkları geleneksel uygulamaları belirlenmek amacıyluygulamaları belirlenmek amacıylatanımlayıcı olarak yapılmıştır.Araştırma Tokat il merkezine bağlı sağlık ocağı bölgelerinden seçilen 3 nolusağlık ocağı bölgesinde yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini 3 No'lu sağlık ocağıbölgesine kayıtlı 15-49 yaş grubu 10413 evli kadın, örneklemi ise bu evrenden seçilen400 kadın oluşturmuştur. Veriler araştırmacılar tarafından hazırlanan iki form iletoplanmıştır. Birinci formda kadınların bazı bbiirreeyysseell öözzzeeelllllliiikkkllleeerrriiinnniii bbbbbeeeeellllliiiiirrrrrllllleeeeemmmmmeeeeeyyyyyeeeee yyyyyööööönnnnneeeeellllliiiiikkkkkhazırlanmış 17 soru yer almıştır. İkinci form kadınların doğum sonu dönemde anne vebebek bakımına yönelik yaptıkları geleneksel uygulamaları belirlemeye yönelikhazırlanmış toplam 37 maddeden oluşmuştur. Uygulama öncesi kadınlardan sözel iiizzziiinnnalınmış ve formlar kadınlara yüz yüze görüşme yöntemi ile uygulanmıştır.Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, kadınların %45.5'inin herhangi birsağlık problemi olduğunda öncelikle bildikleri bazı gggeeellleeennneeekkkssseeelll uuuyyyggguuulllaaammmaaalllaaarrrlllaaa çççööözzzmmmeeeyyyeeeçalıştıkları ve %62.5'inin farklı derecelerde geleneksel uygulamalara önem verdiğibelirlenmiştir. Doğum sonu dönemde anne bakımına yönelik yapılan gelenekseluygulamalar arasında lohusa kadının kırkını çıkarmak (%91.5), lohusa kadının 40 güncinsel ilişkiye girmemesi (%90.8), lohusa kadının sütünün artması için uygulamalar(%89.5) ve lohusa kadını albasmasından korumaya yönelik uygulamaların (%88.3) ilksıralarda yer aldığı bulunmuştur. Kadınların bebek bakımına yönelik yaptıklarıgeleneksel uygulamalar arasında ise ilk sıralarda bebeğin kırkını çıkarmak (%97.8),bebeğin göbeği düştüğünde (%94.8) ve bebeği nazardan korumak için (%93.3) yapılanuygulamaların yer aldığı belirlenmiştir. Ayrıca kadınların %88.9'unun bebeklerinikundakladıkları ve % 64'ünün tuzladıkları saptanmıştır.Sonuç olarak araştırma kapsamında yer alan kadınların geleneksel uygulamalaraönem verdikleri ve doğum sonu dönemde anne ve bebek bakımına yönelik bazıgeleneksel uygulamaları sürdürdükleri bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This search has been done to determine the traditional practices at postpartumperiod which is applied to maintenance of infant and mother who are married women in15 ? 49 age groups.The search has been executed in 3rd number Health Center area which is selectedfrom cottage hospital areas where depend on to Tokat Province Center. The universe ofthe search is the 10413 married and registered women in 15 ? 49 age groups to 3rdnumber Health Center and the sample of the search is 400 women who are selectedfrom this group. The data has been gathered in two forms which were prepared by theresearchers. There were 17 questions which were intended to determine someindividual specifications of the women took place at the first form. The second formconsist 37 items which was prepared to determine the traditional practices which isapplied to maintenance of infant and mother at postpartum period. Before applying theform a verbal allowance was taken from the women and the forms has been filledthrough applying face to face negotiating method to the women.According to the results which were gathered from the research, it has beendetermined that; if they have any health problem 45.5 % of women, they primarily try tosolve any health problem through traditional practices they know; 62.5 % considerimportant to some traditional practices in different levels. It has been determined thetraditional practices at postpartum period which is applied to maintenance of mother asfollows: making the forties of confined woman (91.5 %), intercourse is forbidden the 40days of confined woman (90.8 %), the applications to increase the breast milk ofconfined woman (89.5 %), the applications to keep evil spirits of confined woman (88.3%) these applications have been found at the first orders. It has been determined thetraditional practices at postpartum period which is applied to maintenance of infant asfollows: making the forties of infant (97.8 %), the applications when navels cord ofinfant fall down (94.8 %), the applications to keep evil eye of infant (93.3 %). Also ithas been determined that 88.9 % of women swaddled of the infant and 64 % to salt theinfant.Evaluation notes were added to the output document. To get rid of these notes, please order your copy of ePrint 5.0 now.60As the result, it has been found that the women in the scope of the search considerimportance to the traditional practices and maintenance some traditional practices toinfant and mother at the postpartum period.