Sivas il merkezindeki ilköğretim okullarında fiziksel çevre koşullarının değerlendirilmesi
Evaluation of the physical conditions and environment of primary schools in Sivas province center
- Tez No: 196289
- Danışmanlar: Y.DOÇ. GÜNGÖR GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Okul Saglıgı, Okul Çevresi, Fiziksel Çevre, School Health, School Environment, Physical Environment
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu arastırma, Sivas l Merkezindeki 72 ilkögretim okulunda fiziksel çevre kosullarının ögrenci saglıgı açısından degerlendirilmesi amacıyla, tanımlayıcı tipte yapılmıstır. Verileri Türk Standartları Enstitüsü'nün (TSE) 1996 ve 2000 yıllarında belirledigi, Okul Çevre Saglıgı Standartları (OÇSS) kullanılarak hazırlanan form ile toplanmıs ve SPSS programında degerlendirilmistir. Arastırma sonucunda okulların; % 38,5'inde sınıflardaki ögrenci sayısının 41 ve üstünde oldugu, % 93,1'inde revir bulunmadıgı, % 66,7'sinde ögrenci basına düsen arsa alanının yetersiz oldugu, % 86,1'inin önünde trafigi düzenleyecek sistem olmadıgı, bahçelerin % 86,1'inin etrafının çevrili ama yetersiz oldugu belirlenmistir. Okul binalarının % 91,7'si iki ile dört katlı olup, % 87,5'inde nem, ses ve ısıya karsı yalıtım bulunmamaktadır. Sınıflarla ilgili bazı fiziksel özelliklere bakıldıgında ise, okulların % 66,7'sinde aydınlatmanın, % 75'inde pencere konumlarının, % 86,1'inde pencerelerin yerden yüksekliginin, % 88,9'unda yazı tahtalarında kullanılan kalemin, % 93,1'inde çöp kutularının, % 65,3'ünde sıraların ve % 79,2'sinde her ögrenciye düsen ortalama alanın standartlara uygun olmadıgı belirlenmistir. Ayrıca okulların % 66,7'sinde kız, % 52,8'inde erkek ögrenci tuvaletlerindeki kabin sayıları yetersizdir ve % 66,7'sinde tuvaletlerin genel temizligi standartlara uygun degildir. Arastırma sonuçlarına göre, okulların yapımı sırasında OÇSS'nin göz önünde bulundurulması, Milli Egitim ve Saglık Müdürlügü, Karayolları, Belediye, Valilik gibi kurumlarla isbirligi yapılarak, belirlenen yetersizliklerin düzeltilmesi, ayrıca okullarda ögrenci saglıgının korunması ve gelistirilmesi, düzenli periyodik muayenelerin yapılması ve kayıtların tutulması için okul saglıgı hemsiresi görevlendirilmesi gibi önerilerde bulunulmustur.
Özet (Çeviri)
The aim of this descriptive study was to evaluate the physical conditions and environment of 72 primary schools in Sivas Province center from the aspect of students' health. Data were collected by a questionnaire, constructed from the School Environmental Health Standards defined in 1996 and 2000 by the Turkish Standards Institute and analyzed using the SPSS program. The results show that there were 41 or above students in the classrooms of 38,5 % of the schools, 93,1 % of the schools did not have an infirmary, 66,7 % had inadequate space per student, 86,1 % did not have an organized traffic system in front of the school, 86,1 % of the gardens had inadequate fencing around them. The majority of the schools 91,7 % had two to four floors, and 87,5 % did not have insulation against moisture, sound and light. In the examination of the physical characteristics of the classrooms it was determined that standards were not met in 66,7 % of the schools for lighting, in 75 % for position of windows, in 86,1 % for height of windows from the floor, in 88,8 % for pens for writing on white/blackboards, in 93,1 % for garbage cans, in 65,3 % for desks, and in 79,2 % for the space for each student. In addition in 66,7 % of the schools there were inadequate numbers of student toilets for girls and in 52,8 % for boys, and in 66,7 % of the schools the general cleanliness of the toilets was below standard. Based on the research results it is recommended that the School Environmental Health Standards be taken into consideration during the construction of schools, that the Education Ministry, Health Ministry, Police Department, Mayor's office and Governor's office work together to correct these deficiencies, and that a school nurse be assigned to schools to protect and improve student health, to conduct periodic examinations, and to keep records.