Hemşirelerin öfke ifade biçimleri ve genel sağlık durumları ile ilişkisinin incelenmesi
Examining the relationship between anger-expression style and general health state in nurses
- Tez No: 196298
 - Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MERAL KELLECİ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Hemşirelik, Nursing
 - Anahtar Kelimeler: Öfke, Öfke İfadesi, Hemşire, Ruh Sağlığı, Anger, Anger Expression, Nurse, Psychiatric Health
 - Yıl: 2007
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırma; hemşirelerin sürekli öfke düzeyi ve öfke ifade tarzları ile genel sağlık durumları arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi, Ankara Devlet Hastanesi ve Özel Bayındır Hastanesi'nde genel kliniklerde çalışan ve araştırmaya katılmayı kabul eden toplam 614 hemşire oluşturmuştur. Araştırmanın verileri ?kişisel bilgi formu?, ?Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarz Ölçeği? ve ?Genel Sağlık Anketi? ile elde edilmiştir. İstatistiksel analizlerde frekans dağılımı, varyans analizi, t testi, tukey testi ve korelasyon analizi kullanılmıştır. Çalışmaya katılan hemşirelerin yaş ortalaması 30.95±5.96, %58'i evli, %32.6'sı Hemşirelik Yüksek Okulu mezunudur. Hemşirelerin çalışma yılı ortalaması 10.7±6.94 yıl olup, %39'u Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesi'nde çalışmakta, %64'ü kadrolu ve % 92'si klinik hemşiresi olarak görev yapmaktadır. Hemşirelerin haftalık çalışma saati ortalaması 45.5±3.84 olup, %35'i sürekli gündüz çalışmaktadır. Hemşirelerin, %57.2'sinin dahili kliniklerde çalışmakta ve %31.6'sının fiziksel bir hastalığı bulunmaktadır. Hemşirelerin sürekli öfke puan ortalamaları orta, öfke kontrol puan ortalamaları yükseğe yakın, öfke içe puan ortalamaları orta düzeyin biraz altında, öfke dışa puan ortalamaları ise orta düzeydedir. 31 yaş ve üstündeki grubun sürekli öfke ve öfke içe puan ortalamaları, 30 yaş ve altındaki gruptan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksektir. Sağlık meslek lisesi mezunu hemşireler hemşirelik yüksek okulu mezunu hemşirelere göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde öfkelerini daha çok içlerinde tutmaktadırlar. Kadrolu hemşirelerin sürekli öfke düzeyleri sözleşmeli olarak çalışan hemşirelerden daha yüksektir. Sorumlu hemşireler öfkelerini daha çok içlerinde tutmakta, klinik hemşireleri ise öfkelerini daha çok dışa yansıtmaktadırlar. Hemşirelerin çalışma yılı arttıkça sürekli öfke düzeyleri ve öfke içe puan ortalamaları artmakta, öfke kontrolleri ise azalmaktadır. Fiziksel bir hastalığı olan hemşirelerin sürekli öfke puan ortalamaları fiziksel hastalığı olmayan hemşirelere göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksektir. Ayrıca fiziksel hastalığı olan hemşireler öfkelerini daha çok içlerinde tutmakta ve öfkelerini daha az dışa yansıtmaktadırlar. Araştırmaya alınan hemşirelerin tamamı Genel Sağlık Anketi'ne göre depresyon ve anksiyete bozuklukları için risk grubundadır. Hemşirelerin öfke içe puan ortalamaları arttıkça ve öfke dışa puan ortalamaları ile öfke kontrol puan ortalamaları azaldıkça genel sağlık durumları bozulmaktadır. Sonuç olarak hemşirelerin öfkelerini kontrol edebildikleri ancak, ruh sağlığı açısından tamamının riskli grupta olduğu belirlenmiş ve elde edilen sonuçlar doğrultusunda uygun öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between general health state and trait anger level and anger expression style of nurses. The sample of the study is formed by 614 nurses from Ankara University Medical Faculty İbni Sina Hospital, Ankara Public Hospital and Bayındır Hospital who admitted to participate in the study. The scales used in the study are ?Personal Information From?, ?Trait Anger and Anger Expression Scales? and ?General Health Questionnaire?. The statistical analyses were made with frequency dispersion, variance analysis, t test, tukey test, and correlation analyses. The mean age of the nurses participated in the study is 30.95±5.96, %58 of whom were married, %32.6 were graduated from nursing faculty. The mean working years is 10.7±6.94 years, %39 of whom are working Ankara University İbni Sina Hospital, %64 regular staff, %92 were clinic nurses. The working hours of the nurses is 45.5±3.84 hours, %35 of whom were continuously working at day time, %57.2 of nurses were working at internal medicine clinics and %31.6 don?t have psychical disease. The mean score of the trait anger scale middle level, the mean score of the anger-control scale is near high score, the mean score of the anger-in scale is a little lower than the middle level, the mean score of the anger-out scale is middle level. The mean score of the trait anger and anger-in scale of the group whose ages are 31 and older is higher than the same mean score of the group whose ages are 30 and younger and this result is statistically meaningful. The nurses were graduated from nursing high school got higher scores from anger-in scale compared with the nurses who were graduated from nursing faculty and this result is statistically meaningful. Trait anger score of the regular staff are higher than the contractual nurses. The anger-in scores of head nurses are higher and the anger-out scores of clinic nurses are higher. As the working year of nurses increases trait anger score and anger-in scores proportionally increases and anger-control decreases. The mean scores of state anger scale of the nurses who have psychical disease are than the nurses who don?t have and this result is statistically meaningful. Moreover, the nurses who have physical disease have higher anger-in scores and lower anger-out scores. All of the nurses who participated in the study are under risk of depression and anxiety according to the ?General Health Questionnaire?. As the anger-in score of the nurses increases and as the anger-out score and the anger-control scores decrease, general health of the worsen. In conclusion, it is indicated that the nurses can control their anger but, all of them are under risk about psychiatric diseases and proper suggestion are made according to the result of the study.