Cumhuriyet üniversitesi beden eğitimi ve spor yüksekokulu ve sivas ili amatör liglerinde değişik branşlardaki sporcuların doping kullanım oranlarının araştırılması
Researching the proportion of using doping of cumhuriyet university sports academy and sivas city amateur league sportsmen in different branches
  1. Tez No: 196308
  2. Yazar: AHMET YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İHSAN BAĞCIVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Doping, Brans, Amatör, Doping, Branche, Amateur
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Çalısmanın amacı 18+ yasta farklı branslarda aktif sporcuların doping kullanım oranlarının belirlenmesidir. Bu amaçla Beden Egitimi ve Spor Yüksekokulunda (BESYO) ögrenim gören sporcular ve Gençlik ve Spor Genel Müdürlügü'ne (GSGM) baglı kulüplerde aktif olan sporculardan örneklem grubu olusturulmus, bu sporculara Yrd. Doç. Dr. Ziynet ÇINAR tarafından hazırlanan ve 24 sorudan olusan anket formu uygulanmıstır. Sporculara su ana kadar spor hayatlarında bir kez dahi olsa da doping yapmak amacıyla herhangi bir madde kullanıp kullanmadıkları, müsabaka döneminde tedavi amacıyla dahi olsa ilaç kullanıp kullanmadıkları sorulmus buna göre branslara özgü doping kullanım oranları belirlenmistir. Çalısmaya 134'ü kız 366'sı erkek toplam 500 kisi katılmıstır. Cinsiyete iliskin doping kullanım oranı; Erkek sporcularda % 24,9, kız sporcularda % 12,7, Yasa iliskin doping kullanım oranı; 18?22 yas % 22,3, 23?27 yas % 17,6, 28+ yas % 44,2. Bransa iliskin doping kullanım oranı; Body Building % 56,3, Güres % 30,6, Judo % 17,6, Futbol % 23,4, Hentbol % 10,5, Voleybol % 11,1, Basketbol % 13,9, Atletizm % 16,7, Diger % 23,0, egitim düzeyine iliskin doping kullanım oranı; Ortaögretim % 22,4, Beden Egitimi ve Spor Yüksekokulu % 22,7, Üniversite % 18,3 dür. Cinsiyet, yas ve branslar arası doping kullanım oranları karsılastırıldıgında fark önemli (p0,05).
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to find out the sportsmen?s who are above 18 and in different branches using doping proportion. Therefore, a model group consisting of the sportsmen who are in Sport Academy(BESYO) and General Directorate of Youth and Sports (GSGM) is made and these sportsmen are polled on and the poll which has 24 questions was prepared by Asst. Prof. Dr. Ziynet ÇINAR. The sportsmen are asked whether they had ever used anything for doping and whether they had used medicine for treatment during competitions. Thus the proportion of using doping according to the branches are determined. 500 people -134 women and 366 men- joined to the study. Using of doping according to sex is; 24,9 % men, 12,7 % women. Using of doping according to age 18-22 age: 22,3%, 23-27 age17,6 %, 28+ age 44,2 %. Using of doping according to branch; Body Building % 56,3, wrestling 30,6 %, athletics 16,7 % , others 23, 0 % , Using of doping according to education ; Secondary Education 22,4%, Sports Academy 22,7%, University 18,3%. After comparing the results, it is determined that the difference between the proportions of using doping according to sex, age and branches are important but proportions of using doping according to education are unimportant.