Diş protez teknisyenlerinde gürültü, toz ve kimyasallar ile gelişebilen meslek hastalıklarının incelenmesi
Investigation of occupational diseases in dental laboratory technicians related to noise, inhalation of dust and chemicals.
  1. Tez No: 196309
  2. Yazar: DERYA ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. ALİ KEMAL ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Göz Hastalıkları, Göğüs Hastalıkları, Dentistry, Eye Diseases, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diş teknisyenleri, mesleki hastalıklar, pnömokonyoz, göz hastalıkları, işitme kaybı, Dental laboratory technicians, occupational disease, pneumoconiosis, eye disease, hearing loss
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmanın amacı, diş protez laboratuvarında çalışan diş protez teknisyenlerde solunabilir toz ve kimyasallara, gürültüye bağlı olarak oluşabilecek meslek hastalıklarının görülme sıklığının araştırılmasıdır. Araştırma için Sivas'ta serbest olarak çalışan 36 diş teknisyenin ve 36 kontrol grubunun oluşturduğu toplam 72 bireyin dahil edildiği kesitsel bir çalışma planlandı. Bu teknisyenlerin mesleki anamnez bilgileri alındıktan sonra Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD.'da akciğer radyografileri çekilip ILO-2000 standartına göre değerlendirildi. Laboratuarlara gidilerek solunum fonksiyon testleri yapıldı, ortam gürültüleri ölçüldü. C.Ü.Göz Hastalıkları AD.'da göz muayeneleri , C.Ü. K.B.B. AD `da odiyometri testleri yapıldı. Kontrol grubu olarak diş protez yapım aşamasında kullanılan materyallerle daha önce karşılaşmamış tozlu ve gürültülü ortamda çalışmayan ofis çalışanları seçildi. Aynı testler ve muayeneler kontrol grubu için de yapıldı. İstatiksel değerlendirmede Ki Kare testi, Fisher kesin Ki Kare testi, iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi ve korelasyon analizi yöntemleri kullanılmıştır. Diş protez teknisyenlerinde akciğer patolojisi görülme sıklığı % 36 olarak bulunurken, silikozis görülme sıklığı % 13.8 olarak bulundu. Göz muayeneleri sonucunda ise diş teknisyenlerinden 9 kişide kuru göz, 10 kişide blefarit, 4 kişide nefelyon, 2 kişide yabancı cisim tespit edildi. Bu değerler nefelyon dışında kontrol grubundan istatiksel olarak anlamlı şekilde fazladır. Odiyometri testi sonucunda kontrol grubuna göre işitme kaybının anlamlı derecede arttığı gözlendi. Ayrıca bunun çalışma süresi ile aralarında istatiksel olarak anlamlılık olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, diş protez teknisyenlerinin meslek hastalıkları açısından riskli bir meslek grubu olduğu, bu konuda çalışanların riskler konusunda bilgilendirilmesi ve gerekli korunma önlemlerinin alınması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the frequency of occupational diseases in technicians working in dentistry prosthesis labs related to inhalation of dusts and chemicals, and to noise. For the research, a cross-sectional study was planned that involved 72 persons which was composed of 36 freelancer dental technicians and 36 control groups across Sivas. After taking these technicians occupational questionnaire focusing on occupation-related health complaints were developed . Their lung radiographies were taken at the Radiology Department of Faculty of Medicine at Cumhuriyet University, evaluating them according to ILO standards. Visiting them at their labs, their inhalation function tests were carried out and their environmental noise was measured. Their eyes were examined at the Department of Eye Illnesses and their odiyometry tests were done at Department of Ear-nosethroat . The office workers chosen as the control group were those who had not encountered the materials used during the prosthesis production stage and who did not work under dusty and noisy conditions. Same tests and examinations were carried out also for the control groups. In the statistical evaluation, Chi-square test, Fisher Exact Chi-square Test, İndependent T Test and Correlation Analysis methods were used. The frequency of lung pathology detected in the technicians of dental prosthesis was found to be 36% whereas the frequency of silicosis was 13.8%. As a result of eye examinations, 9 dry eyes, 10 blefarit, 4 nefelyon and 2 unknown objects were detected. It was observed during the odiometry tests that their hearing loss increased significantly compared to the control group. It has also been determined that this statistically had a meaningful relation to the duration they work. As a result, the conclusion reached was that technicians of dental prosthesis are considered to be among those occupational groups which are under risk in terms of occupational illnesses, that they have to be informed about the risks and that it is essential to take necessary precautions.