Sınıf öğretmenlerinin sağlıklı yaşam biçimi davranışları ve bu davranışları etkileyen bazı faktörlerin belirlenmesi
- Tez No: 196313
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜNGÖR GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Health, Healthy Lifestyle, Primary School Teachers, Nursing
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu arastırma ilkögretim okullarında görev yapmakta olan sınıf ögretmenlerinin, saglıklı yasam biçimi davranıslarını ve bu davranısları etkileyen bazı faktörleri belirlemek amacıyla kesitsel olarak yapılmıstır. Arastırmanın evrenini, Sivas li Belediye sınırları içerisinde 73 ilkögretim okulunda görev yapmakta olan 876 sınıf ögretmeni olusturmaktadır. Evrenin tamamı örnekleme alınmıstır. Ancak arastırma, anket formunu doldurmayı kabul eden ve arastırmacı tarafından ulasılabilen 705 sınıf ögretmeni üzerinde gerçeklestirilmistir. Arastırma kapsamındaki sınıf ögretmenlerinin saglıklı yasam biçimi davranıslarını belirlemek amacıyla, Pender (1987) tarafından gelistirilen ve Esin'in (1997) Türk toplumuna uyarladıgı Saglıklı Yasam Biçimi Davranısları Ölçegi (HPLP) ile arastırıcı tarafından gelistirilen Kisisel Bilgi Formu kullanılmıstır. Verilerin degerlendirilmesinde, t testi, varyans analizi ve tukey testi kullanılmıstır. Arastırma sonucunda sınıf ögretmenlerinin % 36.7'sinin sınıf ögretmeni yetistirmeyen okullardan mezun oldugu, % 22'sinin ögretmenlik formasyonunun olmadıgı ve % 62.1'inin ise ekonomik durumunu iyi görmedigi belirlenmistir. Yine ögretmenlerin % 37.8'inin sigara içtigi, % 24.3'ünde kronik bir hastalık oldugu ve beden kitle indeksi hesaplandıgında % 49.2'sinin sisman oldugu bulunmustur. Ögretmenlerin Saglıklı Yasam Biçimi Davranısları Ölçegi puan ortalaması 126.94 ±17.70 olarak bulunmustur. Alt ölçeklerden en yüksek puan ortalaması 37.98 ±5.61 ile kendini gerçeklestirme olurken, en düsük ortalama ise 9.45 ±3.05 ile egzersiz olarak belirlenmistir. Aile tipi, egitim formasyonu alma, sigara kullanma, kronik hastalık, sürekli ilaç kullanımı dısındaki tüm degiskenlerin egzersiz alt ölçegi ile anlamlı bir iliskisinin oldugu, stres yönetiminin ise çocuk sahibi olma, vücut agırlıgı, sigara, alkol kullanma, kronik hastalık, sürekli ilaç kullanımı dısındaki tüm degiskenlerden etkilendigi görülmüstür.
Özet (Çeviri)
This research has been done cross-sectionally in order to determine healthy lifestyle behaviours of class masters working in primary schools and some of the factors affecting these behaviours. The population of this research consists of 876 class masters who work in 73 primary schools with in the municipality borders of Province of Sivas. The whole population has been taken as an example. However, the research has been carried out on 705 class masters who could be reached by the researcher and those who accepted to fill a survey form. In order to determine healthy lifestyle behaviours of class masters that are in the scope of the research, The Health Promoting Lifestyle Profile (HPLP), developed by Pender (1987) and adjusted to Turkish Community by Esin (1997), has been used together with the Personal Information Form developed by the researcher. While evaluating data acquired test t, analysis of variance and tukey test have been used. As a result of the research, it is designated that % 36.7 of class masters had graduated from non-class master training programmes, % 22 of them have no pedagogical training and % 62.1, of them don?t find their economic conditions well enough. On the other hand, it is found out that % 37.8 of teachers smoke, % 24.3 of them have a cronic disease and when body mass index is estimated it is found that % 49.2 of them are fat. Healthy Lifestyle Behaviours Criterion score average of teachers has been found out as 126.94 ±17.70. While the highest average of low criterions is realization of oneself with the score of 37.98 ±5.61, the lowest average is exercise with 9.45 ±3.05. It is observed that there is a meaningfull correlation between the lower exercise creation and changeables except family type, having pedagogical training, smoking, cronic disease and medication; and that stress management is affected by all changeables except medication, cronic disease, alcohol, smoking, obesity and having children. Also it is seen that there is an important correlation between the healthy lifestyle behaviours and the changeable factors except teacher?s body mass index.