Nohut (Cicer arietinum L. )'un tohum yatağındaki duruş şeklinin çıkış ve verim öğeleri üzerine etkileri
Effects of seed placement of chickpea (Cicer arietinum L. ) in seed bed on the emergence and yield components
  1. Tez No: 196321
  2. Yazar: AYDINER ÇAKIR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HASAN HÜSEYİN GEÇİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Nohut, ekim yöntemleri, verim, verim öğeleri.i, Chickpea (Cicer arietinum L.), sowing methods, yield and yield components
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziNOHUT (Cicer arietinum L.)'UN TOHUM YATAĞINDAKİ DURUŞ ŞEKLİNİN ÇIKIŞVE VERİM ÖĞELERİ ÜZERİNE ETKİLERİAydıner ÇAKIRAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüTarla Bitkileri Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. H. Hüseyin GEÇİTAraştırma 2001 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünündeneme tarlasında yürütülmüştür. Araştırmada materyal olarak Eser- 87, Akçin- 91 ve Gökçenohut çeşitleri kullanılmıştır.Araştırmada, üç nohut çeşidinde tohumun beş farklı pozisyonda ekiminin (A- Mikropilyukarı, B- Mikropil aşağı, C- Kotiledon yatay olarak yere, D- Kökçük aşağı ve E- Kökçükyukarı); metrekarede bitki sayısı, çiçeklenmeye kadar geçen gün sayısı, meyve bağlayan ilknodi yüksekliği, bitkide fertil bakla sayısı, bitkide ve birim alanda tane verimi, bitki saplıağırlığı ve hasat indeksi üzerine etkileri belirlenmeye çalışılmıştır. Deneme tesadüfbloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre, üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür.En yüksek değerler; metrekarede çıkan bitki sayısı A- ekim şeklinde; bitkide fertil baklasayısı, birim alanda saplı ağırlık, birim alanda tane verimi, birim alan hasat indeksi E- ekimşeklide; meyve bağlayan ilk nodi yüksekliği, çiçeklenmeye kadar geçen gün sayısı, bitki boyuözelliklerinde en yüksek değerler D- ekim şeklinde; bitkide hasat indeksi, bitkide saplıağırlık, bitkide tane verimine ait en yüksek değerler C- ekim şeklinde elde edilmiştir.Metrekarede çıkan bitki sayısı, meyve bağlayan ilk nodi yüksekliği, bitki boyu, bitkide hasatindeksi, birim alanda saplı ağırlık, birim alanda tane verimi, birim alan hasat indeksiözelliklerinde en yüksek değerler Eser- 87 çeşidinde, çiçeklenmeye kadar geçen gün sayısıGökçe çeşidinde, bitkide fertil bakla sayısı, bitkide saplı ağırlık, bitkide tane verimiözelliklerinde en yüksek değerler ise Akçin-91 çeşidinde belirlenmiştir. Bitkide tane verimi10.06-6.59 g, bitkide saplı ağırlık 20.20-12.62 g, bitkide hasat indeksi % 55.1- 47.90, birimalan tane verimi 356.66-267.33 g/ m2, birim alan saplı ağırlığı 655.00-541.66 g/ m2, birimalan hasat indeksi % 53.30- 48.63 arasında belirlenmiştir.En yüksek birim alan tane verimi Eser- 87 çeşidinde, E ekim şeklinde belirlenmiştir.2006, 60 sayfa.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisEFFECTS OF SEED PLACEMENT OF CHICKPEA (Cicer arietinum L.) IN SEED BED ON THEEMERGENCE AND YIELD COMPONENTSAydıner ÇAKIRAnkara UniversityGrauduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Field CropsSupervisor: Prof.Dr. H.Hüseyin GEÇİTThe research was conducted in the Department of Field Crops, Faculty of Agriculture, University ofAnkara during 2001, using chickpea cultivars Eser 87, Akçin 91 and Gökçe.In the research, the seeds were sown in five different positions in the seed bed (A) microple up, (B)microple down, (C) cotyledone horizontal, (D) radicle down, (E) radicle up) with aim to determinetheir effects on the plants per meter square, the number of days to flowering, first poding height,number of pods per plant, number of fertile pods per plant, seed yield per unit area seed yield and perplant, harvest index per unit area were determined. The experiment was established eccording to splitplots of randomized blocks with three replications.Maximum the number of plant emergence was observed from treatment A. Maximum the number ofpods per plant, biological yield per unit area, seed yield per unit area and the harvest index per unitarea from treatment E and the first poding height, number of days to flowering and plant lenghth intreatment D. Maximum the harvest index per plant, the biololgical weight per plant and seed yieldper plant from treatment C. Number of plant per unit area, first poding height, the plant lenght, harvestindex per plant, biological weight per unit area, seed yield per unit area, harvest index per unit areawere obtained from Eser 87. Maximum the number of days to flowering was obtained from Gökçe.While the maximum pod number per plant, biological yield weight per plant and seed yield per plantfrom Akçin 91. In general, the maximum seed yield per plant had range of 10.06-6.59 g, biologicalyield per plant had range of 20.20-12.62 g, harvest index per plant had range of 55.10-47.90 %, seedyield per unit area had range of 356.66-267.33 g m-2, biological yield per unit area had range of655.00-541.66 g m-2 and harvest index per unit area had range of 53.30-48.63 %.Also, in the research, the maximum seed yield per unit area was obtained from treatment E using cv.Eser 87.2006, 60 pages.