Bazı buğdaygil yem bitkilerinin verim ve verim öğelerinin belirlenmesi
Yield and yield components of some grasses
  1. Tez No: 196320
  2. Yazar: ELİF GÜL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CENGİZ SANCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Perennial ryegrass, cocksfoot, timothy yield and yield components
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziBAZI BUĞDAYGİL YEM BİTKİLERİNİN VERİM ve VERİM ÖĞELERİNİN BELİRLENMESİElif GÜLAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüTarla Bitkileri Ana Bilim DalıDanışman: Prof.Dr. Cengiz SANCAKBu çalışma, bazı buğdaygil yem bitkilerinin verim ve verim öğelerini belirlemek amacıyla A.Ü.Z.F. TarlaBitkileri Bölümünün deneme tarlasında 2004-2005 yıllarında tesadüf blokları deneme desenine göre 4tekrarlamalı olarak kurulmuştur.Denemede materyal olarak; İngiliz çiminin (Lolium perene L.); Rastro, Lipresso, Lilora ve Liprinta; Domuzayrığının (Doctylis glomerata L.) Lidacta, Weidac, Lidaglo ve Husar, Çayır kelp kuyruğunun (Phleumpratense L.) ise Liglory, Lischka, Licora ve Fidanza çeşitleri kullanılmıştır.Araştırmadan elde edilen verilere göre; İngiliz çiminde en fazla yeşil ve kuru ot verimi sırasıyla 4466kg/dave 1697 kg/da ile Lilora çeşidinden bulunmuştur.Domuz ayrığında yeşil ot ve kuru ot özellikleri incelendiğinde en yüksek değerler sırasıyla 3602 kg/da -1316 kg/da ile Lidacta çeşidinde elde edilmiştir.Çayır kelp kuyruğunda ise, en fazla yeşil ot verimi 3620 kg/da ile Lischka çeşidinde, en fazla kuru ot verimiise 1487 kg/da ile Licora çeşidinde gözlenmiştir.Araştırma sonuçlarına göre, yeşil ve kuru ot üretimi amacıyla İngiliz çiminde Lilora, domuz ayrığındaLidacta ve çayır kelp kuyruğunda Licora ve Lischka çeşitleri Ankara koşulları için önerilebilir.2006, 37 sayfaAnahtar Kelimler: İngiliz çimi (Lolium perene L.), Domuz ayrığı (Doctylis glomerataL.), çayır kelpkuyruğu (Phleum pratense L.) verim ve verim öğeleri
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisYIELD AND YIELD COMPONENTS OF SOME GRASSESElif GÜLANKARA UNIVERSITYGRADUTE SCHOOL OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF AGRONOMYSupervisor: Prof.Dr. Cengiz SANCAKThis study was conducted to determine yield and yield components of some forage grasses at theexperimented field of Department of Field Crops Faculty of Agriculture, University of Ankara as 4replications in randomized completely block design in 2004-2005.Rastro, Lipresso, Lilora and Liprinta varieties of perennial ryegrass; Lidacta, Weidac, Lidaglo and Husar ofcooksfoot; Liglory, Lishcka, Licora and Fidanza of timothy were used as a material in this research.According to the results, both the fresh forage yield and the hay yield was in Lilora variety of perennialryegrass (4466kg/da 1697 kg/da respectively).When fresh forage yield and the hay yield were investigated in cocksfoot the highest value was obtainedfrom Lidacta variety (3602 kg/da- 316 kg/da respectively)İn Timothy, the highest fresh forage yield was in variety Lischka as 3620 kg/da the d hay yield wasobserved in variety Licora as 1487kg/daDepending on the result of the study variety Lilora of perennial ryegrass, variety Lidacta of cooksfood andvariety licora and lischka of timoty can be recommended in the production of fresh and dried hay fort heconditions of Ankara2006, 37 page