Tohum muameleleri ile farklı ekim zamanlarının nohut (Cicer arietinum L.)'un verim ve verim unsurlarına etkileri
The effects of seed treatments and different sowing times on chickpea (Cicer arietinum L.) yield and some yield components
- Tez No: 200535
- Danışmanlar: Y.DOÇ. MUHARREM KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Nohut, Cicer arietinum L, GA3, verim, tohum uygulaması, Chickpea, Cicer arietinum L, GA3, yield, seed treatment
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu arastırma, 2006 yılında SDÜ Ziraat Fakültesi Arastırma ve Uygulama Çiftliginde yürütülmüstür. Denemede üç nohut çesidinde farklı ekim zamanları ve tohum uygulamalarının verim ve verim ögelerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıstır. Materyal olarak Gökçe ve Akçin 91 çesitleri ile spanyol nohut populasyonu kullanılmıstır. Çalısma; tesadüf blokları deneme planına göre faktöriyel düzende, 3 tekrarlamalı olarak planlanmıstır. Denemede 3 farklı ekim zamanı (31 Mart, 16 Nisan ve 02 Mayıs, 2006) ve 6 tohum muamelesi (kontrol, saf su, 100 ppm GA3, 200 ppm GA3, 300 ppm GA3, 400 ppm GA3 ) uygulanmıstır. Ele alınan özeliklere iliskin verilerle yapılan varyans analizi sonuçlarına göre, çesitler, ekim zamanları ve tohum uygulamaları yönünden önemli farklılıklar belirlenmistir. Denemede, çıkıs süresi 10.3-19.6 gün, çıkıs oranı % 59.9-76.6, bitki boyu 33.2-53.3 cm, ilk bakla yüksekligi 15.0-38.7 cm, tek bitki agırlıgı 10.9- 28.1 g, bakla sayısı 15.7-37.3 adet/bitki, tane sayısı 14.1-36.3 adet/bitki, tek bitki tane verimi 5.1-13.6 g, dekar verimi 64-180 kg/da, hasat indeksi %41.7-54.1, yüz tane agırlıgı 31.2-43.8 g ve ham protein oranı % 20.1-27.3 arasında degisen degerlerde bulunmustur. Sonuç olarak, tohuma GA3 ve saf su uygulamaları kontrol uygulamasına göre verimi önemli ölçüde arttırmıstır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in the experimental field of the field crops department, of the Agricultural Faculty of Süleyman Demirel Universty in 2006. The aim of this study, the effects of different sowing times and seed treatments on yield and yield components of three chickpea cultivars were evaluated. Chickpea cultivars; Gökçe, Akçin 91 and spanyol were used as material. Factorial arrengements of three sowing times (March 31, April 16 and May 02, 2006) and six seed treatments (control, pure water, 100 ppm GA3, 200 ppm GA3, 300 ppm GA3, 400 ppm GA3 ) were evaluated in a randomized complate block desing with three replication. According to variance analysis results, ıt was determined differences between sowing times and seed treatments. It was observed that emergence time was 10.3-19.6 day, emergence rate was % 59.9-76.6, plant height was 33.2-53.3 cm, first nod height was 15.0- 38.7 cm, plant weight was 10.9-28.1 g, pod number was 15.7-37.3 pods/plant, seed number was 14.1-36.3 seed/plant, plant seed yield was 5.1-13.6 g, seed yield was 64-180 kg/da, harvest index was %41.7-54.1, 100 seed weight was 31.2-43.8 g and raw protein rate was %20.1-27.3. Based on the results, treatments of GA3 and pure water on seed were gave higher yield compared to control treatment.