Bazı w UMA türü örten çift yıldızların ışık eğrisi ve (O-C) analizi
The photometric analysis of some eclipsing binary stars
- Tez No: 196322
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BİROL GÜROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
- Anahtar Kelimeler: Örten çift yıldız sistemleri, Işık eğrisi analizi, Dönem analizi, GSC 2751-1007, FI Bootis, eclipsing binary stars, light curve analysis, period analysis, GSC 2751-1007, FI Bootis
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziBAZI W UMa TÜRÜ ÖRTEN Ç FT YILDIZLARIN IŞIK EĞR S VE (O-C )ANAL ZNalan ÖZBEKAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüAstronomi ve Uzay Bilimleri Anabilim DalıDanışman : Yrd. Doç. Dr. Birol GÜROLBu çalışmada TÜB TAK Ulusal Gözlemevi'nde (TUG) T40 teleskopu ve onabağlı AP7p CCD'si ile gözlenen GSC 2751-1007 ve FI Boo sistemlerinin B, V veR bandlarındaki ışık eğrilerinin analizi yapılmıştır. Bu analizler sonucundasistemlere ilişkin geometrik ve fiziksel parametreler hesaplanmış ve literatüreyeni minimum zamanları kazandırılmıştır. Literatürden toplanan minimumzamanları yeni elde edilenlerle beraber (O-C) analizlerinden geçirilmiş vegözlenen sistemler için yeni ışık elemanları hesaplanmıştır. Işık eğrisi analizleriWilson-Devinney programının 2003 sürümü ile gerçekleştirilmiştir. GSC 2751-1007 sisteminin W-türü ve FI Boo sisteminin ise A-türü W UMa sistemi olduğuortaya çıkmıştır.2006, 100 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisTHE PHOTOMETRIC ANALYSIS OF SOME ECLIPSING BINARY STARSNalan ÖZBEKAnkara ÜniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Astronomy and Space SciencesSupervisor : Asist. Prof. Dr. Birol GÜROLIn this study, the light curves of GSC 2751-1007 and FI Boo in B, V and R bandswhich are obtained at TUBITAK National Observatory (TUG) using the T40telescope and AP7p CCD Camera were analyzed. Geometric and physicalparameters of systems were derived and new minima times were calculated. Theseminima times and minima times of these systems in the literature used for derivingnew light elements. The light curves were analysed with the 2003 version of Wilson-Devinney code. The analysis results sowed that, GSC 2751-1007 system is a W-subtype and FI Boo system is an A-subtype W-UMa systems.2006, 100 pages