Genista L. cinsinin (Leguminosae) polen morfolojisinin ışık ve taramalı elektron mikroskoplarında karşılaştırmalı incelenmesi
The comparison of the pollen morphology of Genista L. by using light and scanning electron microscopes (Leguminosae)
- Tez No: 196326
- Danışmanlar: PROF. MÜNEVVER PINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Genista L, Leguminosae, Polen, Polen Morfolojisi, Işık mikroskobu(LM), Taramalı elektron mikroskobu (SEM), Genista L, Leguminosae, Pollen, Pollen Morphology, Light microscopy (LM ), Scanning electron microscopy ( SEM )
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziGENISTA L. CİNSİNİN (LEGUMINOSAE) POLEN MORFOLOJİSİNİN IŞIK VETARAMALI ELEKTRON MİKROSKOPLARINDA KARŞILAŞTIRMALI İNCELENMESİFulya Gülen İŞGÖRAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBiyoloji Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. N. Münevver PINARBu çalışmada Türkiye' de yetişen Leguminosae familyasına ait Genista L. cinsinin 11 türü ve2 varyetesinin polen morfolojileri ışık ve taramalı elektron mikroskobunda karşılaştırmalıolarak incelenmiştir. Bu türlerin taksonomik problemlerine, palinolojik bilgilerle çözümaranmıştır. Yapılan palinolojik araştırmalar sonucu Genista L. cinsinin özellikleri şunlardır:Polenler radyal simetrik, trikolpat, sinkolpat, triparasinkolpat ve tetrakolpat'dır. Polenşekilleri genellikle suboblat, nadiren oblat-sferoid'dir. Ektekzin tabakası, endekzintabakasından daha kalındır. Ekzin subtektat ve ornamentasyon genellikle mikroretikulat bazenretipilat veya perforat'dır. Kolpus genellikle dar, uzun ve sınırları belirgin değildir.2006, 54 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisTHE COMPARISON OF THE POLLEN MORPHOLOGY OF GENISTA L. BY USINGLIGHT AND SCANNING ELECTRON MICROSCOPES( LEGUMINOSAE )Fulya Gülen İŞGÖRAnkara UniversityGraduate School of Naturel and Applied SciencesDepartment of BiologySupervisor: Prof. Dr. N. Münevver PINARIn this study, the pollen morphologies of the 11 species and 2 varieties of the genus Genista L.belonging to the Leguminosae family growing in Turkey, have been comparatively examinedunder light and scanning electron microscopy. An attempt has been made to solve taxonomicproblems of the species palynologically. The result of the palynological researches of thegenus Genista L.: radially simetric, tricolpate, syncolpate, triparasyncolpate and tetracolpate.The shapes of pollen grains are generally suboblate, and rarely oblate-spheroide. The layer ofectexine is thicker than the layer of endexine. The exine is subtectate, and the ornamentationis usually microreticulate and rarely repitilate or perforate. The colpus is mostly narrow, longand its borders are unclear.2006, 54 pages.