Tuz gölü çevresi halofitik vejetasyonda zonlaşmaya etki eden faktörlerin belirlenmesi
Determination of the factors effective on zonation of halophytic plant vegetation of Salt lake, Inner Anatolia, Turkey
- Tez No: 196327
- Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN KETENOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Tuz Gölü, halofitik vejetasyon, bitki zonlaşması, tuzlu bataklık, Salt Lake, halophytic vegetation, plant zonation, salt marsh
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
ÖZETDoktora TeziTUZ GÖLÜ ÇEVRESİ HALOFİTİK VEJETASYONDA ZONLAŞMAYA ETKİEDEN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİGül Nilhan TUĞAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBiyoloji Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Osman KETENOĞLUBu çalışma Tuz Gölü çevresindeki halofitik vejetasyonda zonlaşmayı etkileyen temelfaktörlerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Arazi çalışmalarının devamlılığı vevejetasyon dönemi dikkate alınarak bölgeden 9 aylık toprak verileri toplanmıştır. Herbir zona ve aya ait olan toprak örneklerinde pH, EC, katyon ve anyon analizleriyapılmıştır. Elde edilen veriler arasında birbiri ile aynı etkiye sahip olanların ayrılmasıiçin ANOVA ve TUKEY testleri uygulanmış ve farklılık gösteren değişkenlere CCA(Canonical Correspondence Analysis) uygulanarak her birinin türlerin dağılımı vezonlaşması üzerindeki etkilerine bakılmıştır. Aylık olarak yapılan analizlerdeğerlendirildikten sonra yıllık ortalamalar göz önünde bulundurularak zonlaşmaüzerinde etkili olan temel değişkenler şu şekilde tespit edilmiştir; su ile doygunluk, pHçamur, EC, Ca+2, K+, HCO3- ve KDK.2006, 203 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPh. D. ThesisDETERMINATION OF THE FACTORS EFFECTIVE ON ZONATION OFHALOPHYTIC VEGETATION OF SALT LAKE, INNER ANATOLIA, TURKEY.Gül Nilhan TUĞAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of BiologySupervisor: Prof. Dr. Osman KETENOĞLUIn this study it was aimed to define the major factors effecting the plant zonation athalophytic vegetation around Salt Lake. By considering the contuniuty of the field tripsand the vegetation period, soil data were collected through 9 months. The pH, EC,cation and anion analysis of the soil samples belonging to the each zone and monthwere done. For determination of the factors having the same effect on zonation ANOVAand TUKEY tests were applied and the factors having different effects were defined.CCA (Canonical Correspondence Analysis) were applied to the factors having differenteffects and their influence on species distribution and zonation were examined. Afterthe evaluation of the monthly results, by considering annual mean values it was foundthat pH mud, EC, Ca+2, K+, HCO3- and CEC were the most effective factors for plantdistribution and zonation around Salt Lake.2006, 203 pages