Türkiye'de bulunan bazı Ramalina (Ach.) türlerinin rDNA ITS bölgesi dizi analizi ile filogenetik analizi
Phylogenetic analysis of some species of Ramalina Aach.) from Turkey by sequence analysis of rDNA ITS region
  1. Tez No: 196325
  2. Yazar: AYLİN AYRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SÜMER ARAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Lichens, polymorhphism, rDNA, ITS, sequence analysis
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziTÜRKİYE'DE BULUNAN BAZI Ramalina (ACH.) TÜRLERİNİN rDNA ITS BÖLGESİDİZİ ANALİZİ İLE FİLOGENETİK ANALİZİAylin AYRIMAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBiyoloji Anabilim DalıDanışman: Doç. Dr. Sümer ARASBu çalışma; ülkemizde yayılış gösteren Ramalina liken cinsinden Ramalina polymorpha,Ramalina fastigiata ve Ramalina capitata türlerine ait örneklerin rDNA (ITS) bölgelerininPCR yardımıyla çoğaltılması, ilgili bölge dizi analizi ile incelenmesi, ve incelenen türlerarasındaki benzerlik ve farklılıkların ortaya çıkartılması amacıyla yapılmıştır. ITS 1F ve ITS4 primerleri yardımıyla ilgili bölge çoğaltılmış ve bunu takiben dizi analizigerçekleştirilmiştir. Çalışılan türler arasındaki genetik yakınlığı bulmak için oluşturulan dörtfarklı dendrogram sonuçlarından yaralanılarak filogenetik analiz yapılmıştır. Neighbor-Joining dendrogramının analizi sonucu, Ramalina fastigiata (ABD) dışındaki Ramalinatürleri üç ana kolda uzanmaktadır. Türkiye- Karabük' ten alınarak çalışılan Ramalinafastigiata türü ile Amerika- Kuzey Carolina' dan elde edilen R. fastigiata dendrogramdabirbirlerinden uzak görülmektedir.2006, 60 sayfaAnahtar Kelimeler : Liken, polimorfizm, rDNA, ITS, dizi analizi
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisPHYLOGENETIC ANALYSIS OF SOME SPECIES OF Ramalina (ACH.) FROMTURKEY BY SEQUENCE ANALYSIS OFrDNA ITS REGIONAylin AYRIMAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of BiologySupervisor: Assoc. Prof. Dr. Sümer ARASThis study has been made to show the similarities and the differences among Ramalinapolymorpha, Ramalina fastigiata and Ramalina capitata from Ramalina Lichen genus foundin our country. rDNA (ITS) regions of the samples from these species were amplified withPCR and analysed by sequencing. ITS regions were amplified with the aid of ITS 1F andITS 4 primers and followed by sequencing. The phylogenetic analysis has been performedusing the results of the 4 different dendograms generated to find the genetic closenessbetween these species. Accoring to Neighbor-Joining dendrogram analysis result, Ramalinafastigiata (USA) barring, Ramalina species split into three main branch. Studying speciesRamalina fastigiata which is from Turkey- Karabük and getting from America-NorthCarolina R. fastigiata show the distance from each other at the dendrogram.2006, 60 pages