Elektron-pozitron ve elektron-foton çarpıştırıcılarında süpersimetri parametre uzayının incelenmesi
Supersymmetry parameter space studies in electron-pozitron and electron-photon colliders
- Tez No: 196345
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ ULVİ YILMAZER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yüksek Enerji Fizigi, Standart Model, Süpersimetri, eâ γ çarpış tırıcısı, ğ seâ e+ çarpış tırıcısı, Chargino üretimisi
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZETDOKTORA TEZËIELEKTRON-POZËTRON VE ELEKTRON-FOTON ÇARPISTIRICILARINDAI şË Ë PARAMETRE UZAYININ ËINCELENMESËSÜPERSIMETRI ISemra GÜNDÜÇAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüğFizik Mühendisligi Anabilim DalıDanış man : Prof. Dr. Ali Ulvi YILMAZERsğGünümüzde laboratuvar koş ullarında ulaş ılan enerji seviyelerindeki ï¬zigi deneyle büyük uyum içindes sğ ğaçıklayan bir model mevcuttur. Standart Model olarak adlandırılan bu model içerdigi ve degerimodel tarafından tesbit edilemeyen pekçok parametreye sahiptir. Ayrıca Standart Model simetriğkırılımı sonucu olarak öne sürdügü fakat simdiye kadar deneysel olarak gözlenememiş olan Higgsş sbozonuna ve bu bozonun kütlesinin hesabında ciddi problemlere sahiptir.ğTezde deginilen bu ve benzeri pekçok problem Standart Modelin eksikliklerinin giderilmesi üzerinegeniş letilmesini zorunlu kılar. Tez çerçevesinde Standart Modelin geniş letilmesinde günümüzdes sen olası uygun yapıya sahip olan Süpersimetri kavramının incelenmesi ve bu model çerçevesindeSüpersimetri parametre uzayının tesbitine ait hesaplamaların yapılması planlanmış tır. Bu amaçlasyakın gelecekte deneysel olarak gözlenmesi en olası olan mevcut en haï¬f süpersimetrik parçacık-lardan chargino üretimine ait süreçler eâ γ ve eâ e+ çarpış tırıcılarında hesaplanmış ır.s sğ ğChargino üretiminde polarizasyonun çıkan charginoların kütlesi ve momentumuna baglı oldugu gö-ğzlenmiş tir. Düş ük momentum ve kütle Charginonun durgun oldugu gözlem çerçevesinden bakıldı-s sğgında elektronun geliş yönüne göre pozitif yönde polarizasyona, yüksek kütle ve düş ük momentums sğ ğdurumu negatif polarizasyona neden olur. Tüm kütle degerleri için yüksek momentum degerleriğfarkedilebilecek bir polarizasyonun olmadıgı gözlenmiş tir.s2006, 97 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPh.D. ThesisSUPERSYMMETRY PARAMETER SPACE STUDIES IN ELECTRON-POZITRON ANDELECTRON-PHOTON COLLIDERSSemra GÜNDÜÇAnkara UniversityGraduate School of of Natural and Applied SciencesDepartment of Physics EngineeringSupervisor : Prof. Dr. Ali Ulvi YılmazerThe Standard Model is very succesfull in explaining all the experimental observations up to today?slaboratory energies. Despite its success for explaining the experimental data it possesses toomany parameters for such a fundamental theory and also it has some conceptual problems thatcan not be explained in the framework of the Standard Model. One of the most important of theseconceptual problems is the introduction of Higgs particles. Higgs particles are responsible of givingmass to all fermions and massive gauge boson but its own mass calculation creates a fundamentalproblem which is called Higgs Hierarchy problem.These conceptual problems which are reviewed in this work strongly suggest that Standard Modelis an effective theory of an extended theory. Among the various extensions beyond the StandardModel the supersymmetry seems to be well motivated strong candidate to investigate the newphysics around TeV scale. If the supersymmetry is the true model of the nature it is expectedthat at least some of the particles will be detected in the near future. Most probably the ï¬rstdetected particle will be lightest charged particles namely charginos. Therefore thesis work isdevoted to the calculations of the interactions of the supersymmetric particles in order to discussthe supersymmetry parameter space.It is observed that the polarizations of the charginos in eâ γ colliders depend on the mass ofthe chargino and the momenta. Small mass and low momentum leads to the positively polarizedcharginos, large mass and low momentum result in the positive polarization. For all mass regioncharginos with high momenta are produced unpolarized.2006, 95 pagesKey Words : High Energy Physics, Standard Model, Süpersymmmetri, eâ γ colliders,eâ e+ colliders,chargino productionii