Radyo ve televizyonda yayınlanan tarım programlarının kırsal alanda izlenmesi ve etkileri üzerine karşılaştırmalı bir araştırma
A comparative research on the level of watching and impact of rural radio and television programmes on the rural areas
- Tez No: 196371
- Danışmanlar: PROF.DR. CEMAL TALUĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Radyo, televizyon, tarım programı, TRT, çiftçi, tarımsal yayımi, Radio, television, agricultural program, TRT, farmer, agricultural extensionii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZETDoktora TeziRADYO VE TELEVİZYONDA YAYINLANAN TARIM PROGRAMLARININ KIRSAL ALANDAİZLENMESİ VE ETKİLERİ ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR ARAŞTIRMAGöknur ÇAVDARAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüTarım Ekonomisi Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Cemal TALUĞBu çalışmanın amacı, radyo ve televizyonda yayınlanan tarım programlarının Ankara ili Polatlı ilçesinde çiftçiler tarafındanizlenme ve anlatılan tarımsal konuların uygulanma durumunu ortaya koymaktır. Bu verilerden hareketle radyo vetelevizyonun tarımsal yayımda daha etkili kullanımı için öneriler getirmektir. Bu araştırma Ankara ili Polatlı ilçesinde gayeliolarak seçilen 10 köyde, 69 denek üzerinde yapılmıştır.Araştırma yapılan bölgede deneklerin % 46,40'sının televizyonda yayınlanan tarım programlarını sürekli, % 42'si denkgeldikçe izlediği tespit edilmiştir. İzlemeyenlerin oranı % 11,60'dır. Deneklerin eğitim durumu, yaşı, işletme arazisi genişliğiile televizyonda yayınlanan tarım programlarını izleme sıklığı arasında istatistiki bir ilişki olmadığı saptanmıştır. Deneklerin% 31,14'ünün televizyonda yayınlanan tarım programlarından yeni bir konu öğrenmediği, % 68,85'inin öğrendiği tespitedilmiştir. Deneklerin % 35,71'i televizyonda yayınlanan tarım programlarından öğrendikleri konuları uygulamamış, %64,29'u uygulamışlardır. Deneklerin eğitim durumu, işletme arazisi genişliği ile televizyonda yayınlanan tarımprogramlarından öğrendikleri konuları uygulama durumu arasında istatistiki bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Deneklerineğitim seviyesi arttıkça televizyonda yayınlanan tarım programlarından öğrendikleri konuları uygulama durumu artmaktadır.Deneklerin işletme arazisi genişliği arttıkça televizyonda yayınlanan tarım programlarından öğrendikleri konularıuygulamayanların oranı artmaktadır. Deneklerin yaşı ile televizyonda yayınlanan tarım programlarında yayınlanankonulardan öğrendiklerini uygulama oranı arasında istatistiki bir ilişki olmadığı tespit edilmiştir. Deneklerin televizyondayayınlanan tarım programlarını izledikten sonra kendi işlerinde en çok uyguladıkları konular sırasıyla gübreleme, sulama vezirai mücadeledir. Araştırmada ele alınan denekler televizyonda yayınlanan tarım programlarında sırasıyla daha çok ziraikredilere, hayvancılık, gübreleme, zirai mücadele, sulama, ürünlerin satılması, pazarlama, kooperatifçilik, el sanatlarıkonusuna yer verilmesini istemektedir. Anket yapılan deneklerin televizyonda yayınlanan tarım programlarına % 8,2'simektup ya da telefonla katılmış, % 91,80'i katılmamıştır.Anket yapılan deneklerin % 30,4'ünün radyoda yayınlanan tarım programlarını sürekli dinlediği, % 28,99'unun denkgeldikçe dinlediği tespit edilmiştir. Deneklerin % 40,60'ının radyoda yayınlanan tarım programlarını dinlemediğibelirlenmiştir. Televizyonda yayınlanan tarım programlarının izlenme oranı radyoya göre daha fazladır. Deneklerin radyodayayınlanan tarım programlarını dinleme sıklıkları ile eğitim düzeyleri, yaşları arasında istatistiki bir ilişki olmadığısaptanmıştır. Deneklerin işletme arazisi genişliği ile radyoda yayınlanan tarım programlarını dinleme sıklıkları arasındaistatistiki bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Geniş arazilere sahip olan çiftçilerin radyoda yayınlanan tarım programlarınıdinleme oranı, daha küçük işletme arazisine sahip olanlara göre daha düşüktür. Deneklerin % 34,14'ü radyoda yayınlanantarım programlarından her hangi bir konu öğrenmediklerini, % 65,86'sı öğrendiklerini belirtmişlerdir. Deneklerin % 44,44'üradyoda yayınlanan tarım programlarından öğrendikleri konuları kendi işlerinde uygulamamış, % 55,60'ı uygulamıştır.Deneklerin eğitim durumu, yaşı, işletme arazisi genişliğine ile radyoda yayınlanan tarım programlarından öğrendiklerikonuları kendi işlerinde uygulama durumu arasında istatistiki bir ilişki olmadığı tespit edilmiştir. Araştırma yapılandeneklerin sırasıyla radyoda yayınlanan tarımsal programlardan gübreleme ve zirai mücadele, hayvancılık ve sulama,ürünlerin satılması, pazarlama, kooperatifçilik ile ilgili konuları uyguladığı tespit edilmiştir. Araştırma yapılan deneklerradyoda yayınlanan tarım programlarında daha çok zirai krediler, hayvancılık, ürünlerin satılması, pazarlama, kooperatifçilik,zirai mücadele, gübreleme, sulama konularına yer verilmesini istemiştir. Araştırma yapılan deneklerin % 7,32'sinin radyodayayınlanan tarım programlarına mektup ya da telefonla katıldıkları, % 92,68'sinin radyoda yayınlanan tarım programlarınamektup ya da telefonla katılmadıkları tespit edilmiştir.2006, 124 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPh.D. ThesisA COMPARATIVE RESEARCH ON THE LEVEL OF WATCHING AND IMPACT OF RURALRADIO AND TELEVISION PROGRAMMES ON THE RURAL AREAS.Göknur ÇAVDARAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Agricultural EconomicsSupervisor: Prof. Dr. Cemal TALUĞThe purpose of this study is to determine the ratio of watching television and radio agricultural programs and whetheragricultural subjects which are broadcasted on those programs is practiced by farmers in the Polatlı district of Ankaraprovince and propose new suggestions on the programs based on the collected data from surveys for effective using of theradio and television on agricultural extension. This research has been conducted farmers in the Polatlı district of Ankaraprovince in 10 villages which are selected by ?Aimed Sampling Method", 69 respondent were questioned.It has been identified that 46,40 % of survey respondents has been watching the agricultural programs regularly on TV,whereas 42 % of survey respondents has been watching them randomly. On the other hand 11,60 % of survey respondentshas never watched these programs. The study showed that while there is no significant relationship between watching totelevision agricultural programs and socio economic variables that include educational level, age and farms size. Surveyresults indicated that 31,14 % of the survey respondents have not learned anything new whereas 68,85 % have learned. It hasbeen also found out that % 35,71 of survey respondents haven?t practiced any agricultural subjects what they learned fromagricultural programs broadcasted on TV whereas 64,29 % of survey respondents have practiced. The study showed thatwhile there is significant relationship between applying agricultural subjects which is learned on television agriculturalprograms and socio economic variables that include educational level, and farms size. It has been found out that practicingratio of agricultural subjects which is learned on television agricultural programs has been increasing while the educationallevel has been increasing. It has been also found out that practicing ratio of agricultural subjects which is learned ontelevision agricultural programs is decreasing while the farm size is increasing. The study showed that while there is nosignificant relationship between applying ratios of agricultural subjects which is learned on television agricultural programsand age. The study also showed that farmers applied that agricultural subjects who is learned on television agriculturalprograms is fertilization, irrigation and agricultural fight. Farmers want to watch that on agricultural television programs inrespectively is agricultural credits, stockbreeding, fertilization, agricultural fight, irrigation, sales of products, marketing,cooperation and hand arts. 91,80 % of farmers called or send letters to agricultural television programs on TV, 8,2 % didn?tcalled or send letters.It has been identified that 30,4 % of survey respondents has been listening the agricultural programs regularly on radio,whereas 28,99 % of survey respondents has been listening them randomly. On the other hand 40,60 % of survey respondentshas never listened these programs. The ratio of watching agricultural television programs is more than the ratio of listeningradio programs. The study showed that while there is no significant relationship between listening to radio agriculturalprograms and socio economic variables that include educational level and age. The study showed that while there issignificant relationship between listening to radio agricultural programs and farm size. The listening ratio of the surveyrespondents who has big farms is lower than the listening ratio of the farmers who has smaller farms. It has been found outthat 34,14 % of the survey respondents have not learned anything new whereas 55,60 % have learned. It has been also foundout that % 44,44 of survey respondents haven?t practiced any agricultural subjects what they learned from agriculturalprograms broadcasted on radio whereas 36,6 % of survey respondents have practiced. The study showed that while there isno significant relationship between listening to radio agricultural programs and socio economic variables that includeeducational level, age and farms size. The study showed that farmers applied that agricultural subjects who is learned onradio agricultural programs is fertilization and agricultural fight, stockbreeding and irrigation, sales of products, marketing,cooperation and hand arts. Farmers want to watch that on agricultural television programs in respectively is agriculturalcredits, stockbreeding, marketing, sales of products, cooperation and hand arts, agricultural fight, fertilization, and irrigation.92,68 % of farmers called or send letters to agricultural television programs on TV, 7,32 % didn?t called or send letters.2006, 124 pages