Orta Anadolu'da ikinci el pazarındaki traktörlerin teknik ve ekonomik özelliklerinin belirlenmesi
Determination of technical and economical specifications of the used tractors at the market in Middle Anatolia
  1. Tez No: 196376
  2. Yazar: HİKMET BERİL BAŞOL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA VATANDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kullanılmış traktör, traktör yaşı, anma motor gücü, traktörünortalama yıllık kullanım süresi, tahmini satış bedeli, satış nedeni, Used tractor, tractor age, rated engine power, estimated selling price, averageannual usage of tractor, reason for selling
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziORTA ANADOLU'DA İKİNCİ EL PAZARINDAKİ TRAKTÖRLERİNTEKNİK ve EKONOMİK ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİHİKMET BERİL BAŞOLAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüTarım Makinaları Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Mustafa VATANDAŞBu çalışmada Ankara ve çeşitli ilçelerinde satışa konu olan kullanılmış traktörlerin teknik veekonomik özellikleri araştırılmıştır. Bu amaçla 8 ayrı ilçede toplam 312 adet traktöre aitveriler görüşme yapılarak derlenmiştir. Yörede kullanılmış traktörlerin önemli ölçüdegaleriler aracılığıyla satıldığı belirlenmiştir. Veri alınan traktörler 0-45 arasında yaş dağılımıgösteren standart yapılı olan traktörlerdir. Satışa neden olan önemli faktörler model eskimesi,para ihtiyacı, aşınma ve kapasite yetersizliği şeklinde ifade edilmiştir. İncelenen traktörlerinortalama yıllık kullanım süresi 386,75 h, ortalama anma motor gücü ise 48,85 kW olarakbelirlenmiştir.Araştırma sonuçları kullanılmış traktörlerde satış fiyatının öncelikle yaşa, daha sonra ise anmamotor gücü parametrelerine bağlı olduğunu göstermiştir. Diğer yandan kullanılmıştraktörlerde aşınmaya bağlı değer kaybının, önceki çalışmalarda belirlenen oranlarla büyükölçüde uyumlu olduğu belirlenmiştir.2006, 65 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisDETERMINATION OF TECHNICAL AND ECONOMICAL SPECIFICATIONS OF THEUSED TRACTORS AT THE MARKET IN MIDDLE ANATOLIAHikmet Beril BAŞOLAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Agricultural MachinerySupervisor: Prof. Dr. Mustafa VATANDAŞThe technical and economical properties were investigated of the used tractors, which aresubject to sales in Ankara and various counties of it are researched in this study. For thispurpose, data regarding a total of 312 tractors are gathered together by making interviews in 8different counties. It was determined that the used tractors in the region are mostly sold bygalleries. The tractors subject to data are standard tractors that shows an age distributionbetween 0 and 45. Important reasons for selling are stated as model wear, money requirement,attrition and capacity deficiency. It is determined that researched tractors have an averageannual usage of 386,75 h and an average rated engine power of 48,85 kW. Research resultsshow that the estimated selling price for used tractors depends firstly on tractor age and thenrated engine power parameters. On the other hand, value fall depending on attrition for usedtractors are found to be mostly compatible with the rates determined during previous studies.2006, 65 pages