Türkiye yongalevha ve liflevha endüstrsinde talep tahmini uygulamaları
The demand estimation applications in particleboard and fiberboard industry in Turkey
- Tez No: 196416
- Danışmanlar: PROF. DR. SELMAN KARAYILMAZLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
- Anahtar Kelimeler: Doğrusal Regresyon Analizi, Talep Tahmini, Yongalevha, Liflevha
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Günümüzde çok çeşitli ve büyük miktarlarda mal üreten işletmeler talep tahmininde bilgisayarprogramlarıyla istatistiği metotlar kullanarak daha hassas ölçümlerle isabetli tahminleryapılabilmektedir. Ürünün geçmiş yıllara ait üretim ve satış bilgileri olduğu taktirde bazıistatistiksel analizlerle gelecekteki talep tahminleri kolayca çıkarılabilir.Türkiye orman ürünleri sanayinde yongalevha ve liflevha endüstrisinde üretim, satış vb.kriterler; ele alınarak, bu sektörün gelecekteki performansının ortaya çıkarılması ayrı bir önemarz etmektedir. Bunun sonucunda, Türkiye yongalevha ve liflevha endüstrisinin gelecektekarşılaşılabileceği çeşitli problemleri öngörmek mümkün olacak ve ilerde çıkabileceksorunlara şimdiden önlem alınmasına yardımcı olacaktır. Bu çalışmanın amacı doğrusalregresyon yongalevha ve liflevha ürünleri talebinde uygulanabilirliğini ortaya koyarak birmodel çıkarmak, üretim ve satış miktarlarını bu teknikle inceleyip sonuçlarınıÖZET (devam ediyor)değerlendirmektir. Ayrıca karşılaşılabilecek sorunların neler olduğunu tespit etmek ve bunlarlailgili sonuç ve öneriler geliştirmektir.
Özet (Çeviri)
Nowadays companies that have the capacity of producing many kinds and great amount oproducts can make exact estimations by using statistical methods by the help of computerprogrammes. If the knowledge of producing and selling capacity concerning the past years ispresent, the demand estimations can be easily found out by using some statistica analysis.It has a real importance to reveal the future performance using producing and selling criterionsin Turkish forest products of particleboard and fiberboard industry. As a result of this it will bepossible to for see the probable problems and it will help to prevent these kind of problems.The aim of this study is to bring out a pattern by putting out the applicabilitiy of linearregression in particleboard and fiberboard demands, to examine the producing and sellingamounts with this technique and tointerpret the results. And also it is aimed toproduceproposals for the problems which will be met during the process.ABSTRACT (continued)Keywords : Linear Regression Analysis, Demand Estimation, Particleboard, Fiberboard