Emprenye çözeltilerinin dış cephe verniklerinin yapışma direncine etkileri
The Effects of impregnation solutions on the adhesion strength of outer usage varnish coatings
  1. Tez No: 196415
  2. Yazar: AHMET SERTAN ÖZPAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN ÖZÇİFTÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
  6. Anahtar Kelimeler: Ağaç Malzeme, Açık Havaya Maruz Bırakma, Dış Ortam, Vernik, Emprenye, Yüzeye Yapışma Direnci, Wood Material, Weathering, Exterior, Varnish, Impregnation, AdhesionStrength
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mobilya ve Dekorasyon Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZETBilim Uzmanlığı TeziEMPRENYE ÇÖZELT LER N N DIŞ CEPHE VERN KLER N N YAPIŞMAD RENC NE ETK LERAhmet Sertan ÖZPAKZonguldak Karaelmas ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüMobilya ve Dekorasyon Eğitimi Anabilim DalıTez Danışmanı: Doç.Dr. Ayhan ÖZÇ FÇOcak 2006, 58 sayfaBu çalışma, odun koruma amaçlı kullanılan protim WR-230 ve imersol aqua emprenyemaddelerinin sarıçam (Pinus sylvestris L.), Doğu kayını (Fagus orientalis L.) ve sapsızmeşe (Quercus petreae L.) odunu örneklerinin yüzeyine uygulanan sentetik esaslı ithalvernik (Hickson Decor), yerli üretim sentetik vernik (yat) ve sentetik esaslı yatex dış cepherenkli verniklerinin yapışma direncine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır.ASTM-D 3023 esaslarına göre verniklenen deney örnekleri, ASTM-D 1641 esaslarına göre12 ay süreyle dış faktörlerin etkilerine maruz bırakılmıştır. Deney örneklerinin yüzeyeyapışma direnci ASTM-D 4541 ve TS EN 24624 esaslarına göre belirlenmiştir.Sonuç olarak; en yüksek yapışma direnci, sentetik vernik ile işlem gören sarıçam odunukontrol örneklerinde 4,15 MPa, en düşük, IV. Mevsim sonucunda protim WR-230uygulanmış yatex vernikli sapsız meşe odunu örneklerinde 1,359 MPa olarak eldeedilmiştir. Buna göre emprenye maddelerinin verniklerin yüzeye yapışma direnciniortalama %3-5 oranında azalttığı tespit edilmiştir.iiiÖZET (devam ediyor)
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM.Sc. ThesisTHE EFFECTS OF IMPREGNATION SOLUTIONS ON THE ADHESIONSTRENGTH OF OUTER USAGE VARNISH COATINGSAhmet Sertan ÖZPAKZonguldak Karaelmas UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Furniture and Decoration EducationThesis Advisor: Assoc. Prof. Ayhan ÖZÇ FÇJanuary 2006, 58 PagesThis study was carried out to determine the effects of Protim WR-230 and Imersol Aquaimpregnation materials; which are used for wood protection, on the adhesion strength ofsynthetic based import varnish (hickson decor), export synthetic varnish (marine) andsynthetic based yatex coloured varnishes which are applied on the surface of pine (Pinussylvestris L.), oriental beech (Fagus orientalis L.) and oak (Quercus petreae L.) woodsamples.Test samples; which were varnished according to the ASTM-D 3023 principles, wereexposed to the effects of external factors for 12 months according to ASTM-D 1641principles. The surface adhesion strength of test samples was determined according toASTM-D 4541 and TS EN 24624 principles.vABSTRACT (Continue)As a result; the highest adhesion strength was detected as 4.15 MPa on the control samplesof pine wood which was processed with synthetic varnish and the lowest was detected as1.359 MPa on the oak wood samples which were processed with Protim WR-230 appliedyatex varnish at the end of the fourth season. According to this; it was determined that theimpregnation materials diminish the surface adhesion strength of varnishes approximatelyby %20-25.