Kuplajlı iletim hatlarının yapay sinir ağları ile modellenmesi
Modelling of coupled transmission lines with artificial neural networks
- Tez No: 196427
- Danışmanlar: PROF.DR. KERİM GÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: İletim hatları, kuplaj, efektif dielektrik sabiti, karakteristikempedans ve yapay sinir ağları, Transmission lines, coupling, effective dielectric constant, characteristicimpedance and artificial neural networks
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu tez çalışmasında, mikrodalga uygulamaları için önemli iletim ortamları olan vefarklı geometrik yapılarda gerçekleştirilebilen kuplajlı iletim hatlarının karakteristikparametre değerleri yapay sinir ağları (YSA) kullanılarak elde edilmiştir. YSAmodellerinin eğitimi LM (Levenberg-Marquardt), BR (bayesian regularization), CGF(conjugate gradient of Fletcher-Reeves), QN (quasi-Newton), RP (resilient propagation)ve SCG (scaled conjugate gradient) olmak üzere altı öğrenme algoritması kullanılarakgerçekleştirilmiştir. YSA modellerinden elde edilen sonuçlar literatürdeki mevcutsonuçlarla çok iyi bir uyum içerisindedir.Tez çalışması dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, farklı geometrikyapılardaki mikrodalga iletim hatları sunulmuş ve bu iletim hatlarının analizlerindekullanılan metotlar verilmiştir. İkinci bölümde, YSA'ların temel prensipleri verilerekeğitimlerinde kullanılan öğrenme algoritmalarından bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde,kuplajlı iletim hatlarının efektif dielektrik sabitlerinin ve karakteristik empedanslarınınhesaplanması için sunulan YSA modellerine ve bu modellerden elde edilen sonuçlarayer verilmiştir. Dördüncü bölümde ise tez çalışmasında elde edilen bulgular ve sonuçlarverilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the characteristic parameter values of coupled transmission lines indifferent geometric structures, which are very important transmission medias formicrowave applications, have been determined by using artificial neural networks(ANNs). Six learning algorithms, Levenberg-Marquardt (LM), bayesian regularization(BR), conjugate gradient of Fletcher-Reeves (CGF), quasi-Newton (QN), resilientpropagation (RP), and scaled conjugate gradient (SCG), are used to train the ANNs. Theresults obtained by using ANNs are in very good agreement with the results available inthe literature.This thesis consists of four chapters. In the first chapter, the microwave transmissionlines in different geometric structures have been presented and the methods used foranalyzing these structures have been given. In the second chapter, the basic principles ofANNs and learning algorithms are presented. In the third chapter, the applications of theANN method to computation of effective dielectric constants and the characteristicimpedances are given for coupled transmission lines. The results are given anddiscussed, and conclusion is made in the last chapter.