Voıp-internet üzerinden sesli haberleşme ağının optimizasyonu
Optimization of voice communication network over internet
- Tez No: 196429
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA DANACI, Y.DOÇ.DR. OSMAN COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: IP protokolü üzerinden ses, AntNET, Dijkstra Algoritması, en kısayol, Voice over IP protocol, AntNET, Dijkstar Algorithm, the shortest path
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ivVOIP-İNTERNET ÜZERİNDEN SESLİ HABERLEŞME AĞININOPTİMİZASYONUBilal KARAASLANErciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri EnstitüsüYüksek Lisans Tezi, Ağustos 2006Tez Danışmanları: Yrd. Doç. Dr. Osman COŞKUNYrd. Doç. Dr. Mustafa DANACIÖZETBu çalışmada, kullanımı her geçen gün artan IP protokolü üzerinden haberleşmede(Voice over IP) kaynak ile hedef arasındaki en kısa yolun bulunarak telefon trafiğininbu yol üzerinden yönlendirilmesi hedeflenmiştir.En kısa yol bulma algoritmalarında kullanılan parametreler maliyet, gecikme, seskalitesi, ağdaki trafik yoğunluğu, coğrafi olarak uzaklık vb. olabilmektedir. Haberleşmeağlarında kullanılmakta olan Dijkstra ve AntNET yönlendirme algoritmaları, IPprotokolü tabanlı model ağımızda uygulanmış ve elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır.Uygulamaya geçmeden önce haberleşme ortamı olan internet ve bilgisayar ağları kısacaincelenmiştir. VoIP teknolojisi, bilgisayar ağlarında klasik yönlendirme ve zekiyönlendirme tekniği olan AntNET algoritması ayrıntılı olarak anlatılmıştır. Her ikialgoritmanın C# ile modellemesi gerçekleştirilmiştir ve farklı ağ yapılarına uygulanıpperformans değişimleri gözlenmiştir.Çalışmada öncelikle Türkiye'nin değişik illerinde oluşturulan 30 adet POP (Point ofPresence-Varlık noktası) noktaları arasındaki yönlendirme problemi için Dijkstra veAntNET algoritmasının simülasyonu gerçekleştirilmiştir. POP noktaları arasında farklıağ yapıları ve değişik telefon trafik yoğunluğu oluşturulduğunda; her iki algoritmanınbu farklılıklara karşı verecekleri tepki ve performans değişimleri araştırılmıştır. Dahasonra bu iki algoritmanın performans yönünden birbirleri ile karşılaştırılmasıyapılmıştır. Sonuçlar tablo ve grafiksel olarak verilmiştir.
Özet (Çeviri)
vOPTIMIZATION OF VOICE COMMUNICATION NETWORK OVERINTERNETBilal KARAASLANErciyes University, Graduate School of Natural and Applied SciencesM. Sc. Thesis, August 2006Thesis Supervisors: Assoc. Prof. Osman COŞKUNAssoc. Prof. Mustafa DANACIABSTRACTIn this study, the routing of telephone traffic is aimed with the help of finding theshortest path between source and destination in communication through Voice over IPwhich its usage has being increased day by day.The parameters used in the shortest path-finding algorithm can be cost, delaying, qualityof voice, traffic intensity in network, geographical distance and soon. Dijkstar andAntNET routing algorithms that have been used currently in communication Networkshave been applied in model communication network based IP protocol and obtainedresults have been compared.Before application, internet and computer networks which have communicationenvironment have been searched briefly. VoIP technology, classical routing in computerNetworks and AntNET algorithm which is inteligent routing technique have beendescribed in detail. Modelling of both algorithms with C# has been achieved andperformance?s changes have been observed by applying to different network structures.In this study, the simulation of Dijkstra and AntNET algorithms have been realized forthe routing problem among 30 POP realizing different cities of Turkey. At differentnetwork structures and various telephone traffic densities, reactions and performancechanges of the both algorithms have been searched. Then these two algorithms havebeen compared as perfprmance. The obtained results have been given by charts andgraphics.