Anahtarlama modlu güç kaynaklarında anahtarlama dalga şeklinin gürültüye etkisinin incelenmesi.
A Study on effect of switching waveform on noise in switched mode power supplies.
- Tez No: 196432
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GALİP SARAÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gürültü, Filtreleme, Anahtarlama Modlu Güç Kaynakları, Noise, Filtering, Switching Mode Power Supplies
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
iiiANAHTARLAMA MODLU GÜÇ KAYNAKLARINDA ANAHTARLAMADALGA ŞEKL N N GÜRÜLTÜYE ETK S N N NCELENMESÖzgür Orçun ORDUErciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri EnstitüsüYüksek Lisans Tezi, Ekim 2006Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Ö. Galip SARAÇOĞLUÖZETAnahtarlama modlu güç kaynakları (AMGK'lar), yüksek verimleri ve düşükmaliyetlerinden dolayı günümüzde, bilgisayarlardan fotokopi makinelerine kadaruzanan geniş bir kullanım alanına sahiptir.Bu tezde; AMGK'ların özellikleri, yapıları, çeşitleri, AMGK'larda yüksek frekanstaanahtarlama yapan tranzistörlerin oluşturduğu gürültüler incelenmiştir. AMGK'lardakigürültünün ortaya çıkmadan önlenebilmesi için filtre devreleri kullanmak yerine,gürültünün başlıca kaynağı olan anahtarlama tranzistörlerinin farklı tetikleme sinyalleriile tetiklenip sonuçların gözlemlenmesi için girişi yükselten, girişi indiren ve trafoluyükselten regülatör devreleri oluşturulmuştur. Bu regülatör devrelerinin içerisindeki MC34063 tümdevresinde bulunan tranzistörler, hem kendi tetikleme sinyalleri iletetiklenmiş, hem de tez çalışmasında kullanılmak üzere oluşturulan işaret jeneratörününçıkışından elde edilen üçgen, sinüs ve kare dalga işaretleri ile tetiklenmiştir. Girişiyükselten, girişi indiren ve trafolu yükselten regülatör devrelerinin çıkışlarına endüktifve rezistif yükler bağlanmış, yükler üzerindeki DC gerilim seviyeleri ve gürültümiktarları osiloskop ile ölçülmüş, ölçülen bu değerlerin osiloskop görüntüleriverilmiştir. DC gerilim değerleri, gürültü seviyeleri ve gürültü yüzdeleri tablolar halindesunulmuştur. Oluşturulan regülatör devrelerinde kullanılan MC 34063 tümdevresiiçerisindeki tranzistörler, üçgen, sinüs, kare dalga ve tümdevrenin kendi tetiklemesinyaliyle tetiklenmiş, endüktif ve rezistif yükler üzerinde en az gürültü üreten regülatörtipleri belirlenmiş ve bu tez çalışmasında sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ivA STUDY ON EFFECT OF SWITCHING WAVEFORM ON NOISE INSWITCHED MODE POWER SUPPLIESÖzgür Orçun ORDUErciyes University, Graduate School of Natural and Applied SciencesM. Sc. Thesis, October 2006Thesis Supervisor: Assist. Prof. Ö. Galip SARAÇOĞLUABSTRACTSwitching mode power supplies (SMPSs) have a large field of usage nowadaysexpanding from computers to photocopy machines because of their high efficiency andlow cost.In this thesis; the structures, characteristics, types of SMPSs and their noises producedby the transistors which are used to switch at high frequency in SMPSs are studied.Instead of using filter circuits to prevent the noise in SMPSs before it is produced, step-up, step-down and high transformer regulator circuits are formed in order to switch andobserve the effects of switching transistors, the primary source of the noise, withdifferent switching signals. The transistors in MC 34063 integrated circuit in theseregulator circuits are switched not only with its own trigger signals but also triangle,sinusoidal and square wave signals derived from the signal generator?s output whichwas formed to be used in this thesis. Inductive and resistive loads are connected to theoutputs of step-up, step-down and high transformer regulator and the DC voltage valuesand noise on these loads are measured with an oscilloscope and the oscilloscope imagesare given. DC voltage values, noise levels and percent noise are presented in charts. Thetransistors in MC 34063 used in these regulator circuits are switched with triangle,sinusoidal, square and the triggered signal of the integrated circuit and the regulatortypes so that produce the less noise on the inductive and resistive loads are presented inthis thesis.