Tavşan böbreklerine intrarenal dolaşımın anatomisi
Anatomy of intrarenal circulation in rabbit kidneys
  1. Tez No: 196433
  2. Yazar: NEJLA ERTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NUSRET AYYILDIZ, PROF. DR. KENAN AYCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek, tavşan, renal arter, segmenter arter, interlobar arter, Kidney, rabbit, renal artery, segmenter artery, interlobar artery
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
iiiTAVŞAN BÖBREKLER NDE INTRARENAL DOLAŞIMIN ANATOM SNejla ERTAŞErciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri EnstitüsüYüksek Lisans Tezi, Ağustos 2006Tez Danışmanları: Prof. Dr. Nusret AYYILDIZProf. Dr. Kenan AYCANÖZETBu çalışma, tavşan böbreklerinde intrarenal arterlerin anatomisini araştırmak ve bukonuda yapılan çalışmalara katkıda bulunmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmamızdakullanılan erişkin erkek beyaz Yeni Zelanda tavşanının 33 böbreği plastik enjeksiyonve korozyon yöntemiyle incelenmiştir.Böbreklerin çoğunda (29/33) a. renalis, böbreğe girmeden önce ön ve arka iki dalaayrılmaktadır. Bazılarında ön dal ön yüzü, arka dal arka yüzü eşit olarak beslerken(22/33), bazılarında böbreğin üst ve alt kutbunun ön ve arka yüzünün beslenmesindefarklılıklar bulunmaktadır (7/33). Böbreklerin az bir kısmında (4/33) a. renalis üçdala ayrılmakta, bu dallardan birisi böbreğin üst kutbunun ön ve arka yüzünü, diğeriki dal da böbreğin alt kutbunun ön ve arka yüzünü beslemektedir. Böbreklerinçoğunda a. renalis'in ön dalı iki (30/33), arka dalı iki (32/33) a. segmentalis'eayrılmaktadır. Böbreğin kenarlarında sonlanan ön ve arka dalların aralarındaanastomozlar bulunmamaktadır.Bu konuda yapılan çalışmalar da tavşan böbreklerinin çoğunun insandaki gibi beşsegmentli olduğu belirtilmektedir. Çalışmamızda a. renalis'in iki dala ayrıldığı tavşanböbreklerinden yirmi altı tanesinin (26/33) dört, iki tanesinin (2/33) beş, bir tanesinin(1/33) altı segmentli; üç dala ayrıldığı tavşan böbreklerinin (4/33) ise beş segmentliolduğu tespit edilmiştir. Tavşan böbreklerinin bazılarında üst ve alt kutbunbeslenmesi insanlardaki gibi farklılıklar göstermektedir (11/33). Tavşanböbreklerinin az bir kısmında ise a. renalis'in ön ve arka dalları arasında simetribulunmaktadır (8/33).
Özet (Çeviri)
ivANATOMY OF INTRARENAL CIRCULATION IN RABBIT KIDNEYSNejla ERTAŞErciyes University, Graduate School of Natural and Applied SciencesM. Sc. Thesis, August 2006Thesis Supervisors: Prof. Dr. Nusret AYYILDIZProf. Dr. Kenan AYCANABSTRACTThe aim of this study is to search anatomy of intrarenal arteries in rabbit kidneys andto make contribution to the studies about this matter. 33 kidneys which belongs to NewZeland white adult male rabbits are examined with plastic injection and corrosionmethod.In most of the kidneys (29/33), before entering the kidney renal artery separated intotwo branches as anterior and posterior. In some of them while anterior branch feedsfront side and posterior branch feeds back side (22/33), in the others there aredifferences between the feeding of kidney?s top and bottom edge and posterior andanterior faces (7/33). In very few of the kidneys (4/33) renal artery separated into threebranches and one of these branches feeds anterior and posterior faces of kidneys upperpole and from the other two branches front branch feeds front face and back branchfeeds back face. In the most of the kidneys the front of renal artery two (30/33) and theback of renal artery two (32/33) is separated branches into two segmenter arters. Thereis no anastomoz between front and back branches ending in the edges of kidneyIn publications it is specified that most of the rabbit kidneys have five segments as inpeople. In our study rabbit kidneys which a. renalis divided into two branches,twentysix kidneys have (26/33) four, two kidneys have (2/33) five and the one (1/33)has six segments and the kidneys which have tree branches (4/33) have five segments.Feeding of top and bottom poles in some of the rabbits kidneys shows differences as inpeople (11/33). In a few of the rabbit kidneys there are symmetry between anterior andposterior branches of renal artery (8/33).