Anahtarlamalı relüktans motor sürücü devre tasarımı
Switched reluctance motor driver circuit design
  1. Tez No: 196431
  2. Yazar: ÜMÜT MUTLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FERHAT DALDABAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Anahtarlı Relüktans Motorları, IGBT, Sürücüler, Güç çeviriciler, Güç elektroniği, Switched reluctance motors, IGBT, Drivers, Power converters, Powerelectronics
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
iiiANAHTARLAMALI RELÜKTANS MOTORSÜRÜCÜ DEVRE TASARIMIÜmüt MUTLUErciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri EnstitüsüYüksek Lisans Tezi, Temmuz 2006Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Ferhat DALDABANÖZETSon yıllardaki yarı iletken teknolojisinde meydana gelen hızlı gelişmelerden hem güçelektroniği elemanları, hem de mikrodenetleyiciler olumlu yönde etkilenmişlerdir.Şöyle ki, tek bir yarı iletken anahtar, kontakları arasına uygulanan bin voltun üzerindekipotansiyel farkı nano saniyeler mertebesinde açıp kapatabilmekte ve bu süre zarfındaakıttığı akım değerleri yüzlerce amperle ifade edilmektedir. Aynı zamandamikrodenetleyicilerin performansları ile birlikte kapasiteleri de artmış ve motor kontroldevrelerinin vazgeçilemez özeliği olan PWM gibi birçok fonksiyonu donanımsal olarakdesteklemekte ve programsal olarak da kullanıcıya birçok kolaylıklar sağlamaktadırlar.Bu çalışmada, Anahtarlamalı Relüktans Motorların (ARM) kullanımın alanını oldukçasınırlayan sürücü devrelerin yapılarından bahsedilmiş ve bu yapılardan birisikullanılarak 6/4 lük bir ARM'nin kontrol devresi tasarlanmıştır. Bu devre üzerindeçalışacak olan kontrol yazılımı gerçekleştirilerek laboratuar ortamında uygulamasıyapılmış ve test sonuçları elde edilmiştir.Bu tez çalışmasında, 1.BÖLÜM'de tezin literatürdeki yeri ve çalışmanın amacıverilmektedir. 2.BÖLÜM'de anahtarlamalı relüktans motorun temel özellikleri veçalışma prensiplerinden bahsedilmiştir. 3.BÖLÜM'de ARM'lerin sürücü devrelerindekullanılan çevirici yapıları üzerinde durulmuştur. 4. BÖLÜM'de gerçekleştirilen sürücüdevre donanımından ve kontrol devresi yazılımından bahsedilmiştir. Son bölüm iseyapılan çalışmada elde edilen sonuçları içermektedir.
Özet (Çeviri)
ivSWITCHED RELUCTANCE MOTORDRIVER CIRCUIT DESIGNÜmüt MUTLUErciyes University, Graduate School of Natural and Applied SciencesM.Sc. Thesis, July 2006Thesis Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ferhat DALDABANABSTRACTBoth power electronic components and microcontrollers have been positively affectedfrom fast growing variation in semiconductor technologies in recent years. In such amanner that, only one semiconductor switch able to on/off over thousand volt potentialdifference that applied between its contacts in nano seconds level and transferredcurrent by switch has been expressed by hundreds of amperes in that time period. At thesame time, capacities of microcontrollers have been increased together with theirperformance and they are supports a lot of function by hardware, like PWM thatindispensable feature of motor control circuits and also provide much easiness for userby software.In this study, structures of driver circuits that are pretty much limits SwitchedReluctance Motors (SRM) usage area have been discussed and 6/4 SRM control circuithas been designed with using one of this structures. Control software that will run inthis control circuit has been developed and applied at laboratory environment andrelated test results have been obtained.In the first chapter of this study, the position of the thesis in literature and purpose of thestudy has been mentioned. In the second chapter, working principles and basiccharacteristic of switch reluctance motors has been discussed. In the third chapter, theconverter structures which are used in SRM driver circuit have been dwelled on. In thefourth chapter, driver circuit hardware and control circuit software discussed. The lastchapter includes results of the study.