Krank kol yataklarının aşınma davranışının işlem parametrelerine bağlı olarak incelenmesi
The Investigation of wear behaviour of crankshaft bearings with respect to process parameters
- Tez No: 196440
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT ÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tribology, crankshaft bearing, bearing failures, bearing load, Triboloji, krank kol yatağı, yatak hasarları, yatak yükü
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
ivTHE INVESTIGATION OF WEAR BEHAVIOUR OF CRANKSHAFTBEARINGS WITH RESPECT TO PROCESS PARAMETERSKazım KARAErciyes University, Graduate School of Natural and Applied SciencesM.Sc Thesis, August 2006Thesis Supervisor: Assoc. Prof. Sedat ÖZDENABSTRACTIt is difficult and expensive to repair and replace the two major parts of an engine;namely crank shaft and cam shaft. Therefore, crank and cam shaft bearings aremanufactured so as to be worn as result of the friction in order to protect the shafts.Within the concept of this study, tribological tests were performed on Detroit brandeddiesel engine (model 6V53, 2-stroke, w/ air cooling) crank shaft bearings of M113 A1 -A2 armored vehicles for various parameters such as rotational speed (650 rpm,1500rpm, 3000rpm), time (1 hour, 2 hours, 3 hours), bearing load (263,1 N, 497,9 N,989 N, 2099,3 N), bearing-shaft gap (80 μm, 85 μm) and lubricant pressure (0,527kg/cm2, 2,109 kg/cm2, 4,92 kg/cm2) with the experiment setup explained in section 5details.The following issues are considered during the evaluation of tribological performance;⢠Measured bearing, lubricant temperature during the experiment (Measurementstaken by Thermocouple were recorded digitally)⢠Measured energy consumption of the electrical motor during the experiment(Taken from a driver via software named sys.drive)⢠Measured surface roughness and mass (surface roughness measuring device,section 5, page 76, accurate weigher, section 5, page 76) of the experimentsamples (crank shaft bearing and bushing) before and after the experiment⢠Appearance of the samples after the experiment (App-7)Experiments can be gathered under 8 groups. In each group, one of the above mentionedparameters were taken as variable where as the rest of the parameters were keptconstant.
Özet (Çeviri)
iiiKRANK KOL YATAKLARININ AŞINMA DAVRANIŞININİŞLEM PARAMETRELERİNE BAĞLI OLARAK İNCELENMESİKazım KARAErciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri EnstitüsüYüksek Lisans Tezi, Ağustos 2006Tez Danışmanı: Doç.Dr.Sedat ÖZDENÖZETMotorun çok önemli iki parçası olan krank ve kam milinin değiştirilmesi ve tamiri çokkülfetli ve pahalıdır.Bu nedenle, krank ve kam mili yatakları, sürtünme sonucu meydanagelecek aşınmayı üzerinde toplayıp, milleri koruyacak nitelikte yapılmışlardırBu çalışma kapsamında M113 A1-A2 zırhlı araçlarına ait Detroit Diesel marka, 6V53model, 2 zamanlı, hava soğutmalı motorlarının krank kol yataklarının farklı devirsayısı (650 d/d, 1500 d/d, 3000 d/d), süre (1 saat, 2 saat, 3 saat), yatak üzerine gelenkuvvet (263,1 N, 497,9 N, 989 N, 2099,3 N), yatak-muylu arası boşluk (80 μm, 85 μm)ve yağ basıncı (0,527 kg/cm2, 2,109 kg/cm2, 4,92 kg/cm2) parametrelerine göre, buçalışmanın 5.bölümünde ayrıntılı olarak açıklanan deney sisteminde tribolojikperformans testleri gerçekleştirilmiştir.Tribolojik performansın değerlendirilmesinde ;⢠Deney süresince ölçülen yatak, yağ sıcaklığı (termocouple ile yapılan ölçümlerdijital olarak kaydedilmiştir).⢠Deney süresince ölçülen elektrik motorunun harcadığı enerji (sys driver isimlibir software yardımıyla sürücüden alınmıştır).⢠Deney öncesi ve deney sonrası ölçülen deney numunelerinin (krank kol yatağıve burç) yüzey pürüzlülüğü ve ağırlıkları(yüzey pürüzlülüğü ölçüm cihazı:bölüm 5, sayfa 76, hassas terazi: bölüm 5, sayfa 76).⢠Numunelerin deneyden sonraki görüntüleri (ek-7)Göz önüne alınmıştır.Deneyler 8 grupta toplanmıştır.Her bir grupta yukarıda bahsedilen parametrelerdenyalnızca 1 tanesi değişken tutulmuş, diğerleri sabit tutulmuştur.