Erciyes Dağı'na özgü Veronica pusilla hohen&boiss ex bent. var. Erciyasdagi M.A fisch (Scrophulariaceae) taksonunun morfolojik, anatomik, ekolojik özelliklerinin araştırılması
Anatomical, morphological and ecological peculiarities of veronia pusilla hohen & boiss. ex benth. var. Erciyasdagi M.A. fisch (Scrophulariceae) which is endemic species
  1. Tez No: 196439
  2. Yazar: FİLİZ BEŞTEPE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEM VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Veronica, Morfoloji, Anatomi, Ekoloji, Endemik, Veronica, morphology, anatomy, ecology, endemic
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
iiiERC YES DAĞI'NA ÖZGÜ VERONICA PUSILLA HOHEN & BOISS EX BENTH.VAR. ERCIYASDAGI M. A. FISCH (SCROPHULARIACEAE) TAKSONUNUNMORFOLOJ K, ANATOM K VE EKOLOJ K ÖZELL KLER N N ARAŞTIRILMASIFiliz BEŞTEPEErciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri EnstitüsüYüksek Lisans Tezi, Ağustos-2006Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Cem VURALÖZETBu çalışmada Erciyes Dağı'nda yayılış gösteren, endemik bir takson olan Veronica pusillaHohen & Boiss. ex Benth. var. erciyasdagi M. A. Fisch taksonunun, morfolojik, anatomik veekolojik özellikleri incelendi ve yakın taksonlarla karşılaştırıldı. Böylece taksonun daha iyitanınmasını sağlamak ve bu alanda yapılacak olan çalışmalara katkıda bulunmakamaçlanmıştır.Morfolojik çalışmalarda, kök ortalama 2.3 cm, kazık kök, gövde erekt, tüylü, silindirik,ortalama 1.9 cm, gövde yaprakları eliptik, ovat, ortalama 0.7 x 6.3 mm, tüylü, tabanyaprakları eliptik, ovat, spatulat, ortalama 1.9 x 4.3 mm, brakteler eliptik, oblong ortalama 1.3x 4.3 mm, tüylü, çiçek monoklin, diklamidemik, polenleri prolat sferoidal, tricolpatae,ortalama polar eksen genişliği 33.98 µm, ekvatoryal eksen genişliği 33.4 µm, eksin genişliği1.12 µm, intin genişliği 0.87 µm, strüktür tektat ve skulptür rugulat, meyve septisit kapsül,2.18 x 3.25 mm ve tohumlar eliptik veya obovat, ortalama 0.74 x 1.17 mm, açık yeşil veyaaçık kahverengi, olarak belirlenmiştir.Anatomik çalışmalarda; kökün dıştan içeri doğru tek sıralı epidermis, 2-3 sıralı korteks,endodermis, periskl ve ışınsal olarak dizilmiş ksilem ile floemden oluştuğu, gövdenin dıştaniçeri doğru kutikula, tek sıra halindeki epidermis,4-5 sıralı parankimatik korteks ve vaskularsilindirden oluştuğu ve yaprağın dışta kutikula, alt ve üst yüzeyde tek sıralı epidermis ile ikiepidermis tabakası arasındaki mezofil dokusunun 2-3 sıralı palizad parankiması 4-5 sıralısünger parankimasından meydana geldiği belirlenmiştir.Ekolojik araştırmalarda; taksonun Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü yerlerde ve pH'sı 5.48-6.26 arasında değişen, kumlu-tınlı topraklarda yetiştiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ivMORPHOLOGICAL, ANATOMICAL AND ECOLOGICAL PROPERTIES OFVERONICA PUSILLA HOHEN & BOISS. EX BENTH. VAR. ERCIYASDAGI M. A.FISCH (SCROPHULARIACEAE) IS ENDEMIC SPECIES OF VERONICA GENUSEXTENDING IN ERCIYES MOUNTAINFiliz BEŞTEPEErciyes University, Graduate School of Natural and Applied SciencesM. Sc. Thesis, August-2006Thesis Supervisor: Assist. Prof. Cem VURALABSTRACTIn this study; Morphological, anatomical and ecological properties of Veronica pusilla Hohen& Boiss. ex Benth. var. erciyasdagi M. A. Fisch which is endemic species of Veronica genusextending in Erciyes Mountain were examined and compared with its the nearest taxons. Thusit is aimed to contribute to future studies in this field and to better describe this taxon.In morphologıcal studies; average root length were found to be 2.3 cm, taproot, the stemerect, puberulous, cylindric, 1.9 cm on the average, cauline leaves elliptic, ovat, 0.7 x 6.3 mmon the average, puberulous, bazal leaves elliptic, ovat, spatulat, 1.9 x 4.3 mm on the average,puberulous, brakets elliptic, oblong, 1.3 x 4.3 mm on the average, puberulous, flowermonoclin, diclamideic, polen prolat sferoidal, tricolpatae, polar axis diameter 33.98 µm on theaverage, ekvatorial axis diameter 33.4 µm, the width of ecsin 1.12 µm, the width of intin0.87 µm, structure tectat and sculpture rugulate, fruit septicid capsula, 2.18 x 3.25 mm andseeds elliptic or obovate, light green or light brown and 0.74 x 1.17 mm on the averagedimension.In anatomical studies; it is determined that the root is formed by single rowed epidermis, twoor three rowed cortex, endodermis, perisycle tissue and radial xylem and phloem vasculartissues from outside to inside, the stem is formed by cuticula layer, single rowed epidermis,four or five rowed parenchymatic cortex tissue and vascular system and the leaf is formed bycuticula layer, single rowed epidermis tissue which is at the bottom and the upper surface ofthe leaf and mesophyll tissue is between these tissues and it is formed by two or three rowedpalizad parenchima and four or five rowed sponge parenchima.In ecological studies; ecological data indicates that this species perdominantly in theMedditerranean climate and prefers sandy-loam soils with the pH between 5.48-6.26.