Yüksek hızlı sayısal sistemlerde elektromagnetik uyumluluk ve tasarım performans analizi
Electromagnetic compatibility in high speed digital systems and design performance analysis
  1. Tez No: 196443
  2. Yazar: FERAMUZ KARŞİL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. DERVİŞ KARABOĞA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Electrical and Electronics Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Hyperlynx, Mentor, Değerlendirme, Yorumlayıcı, LCD-TV, HyperLynx, Mentor Graphics, Validation, Interpreter, LCD-TV
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
IIIYÜKSEK HIZLI SAYISAL S STEMLERDE ELEKTROMAGNET KUYUMLULUK VE TASARIM PERFORMANS ANAL ZFeramuz KARŞ LErciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri EnstitüsüYüksek Lisans Tezi, Kasım 2006Tez Danışmanı: Prof. Dr. Derviş KARABOĞAÖZETBugün artık yüksek teknoloji ve hız kullanılan dijital devrelerin tasarım sürecinde,ürünün hem performansının artırılmasına hem de hitap ettiği pazarların gerektirdiğinormları (CE, FCC v.b) sağlamada faydalı çeşitli yaklaşımlar kullanılmaktadır. Buyaklaşımlar, kararlı, düşük maliyetli, optimum performansta ve ürünün hitap ettiğipazarda rekabet edebilir ürünlerin tasarlanmasında kullanılmaktadır. Bu çalışma, buyaklaşımlardan birisinin örnek bir proje üzerinde uygulanmasını ve elde edilensonuçların tartışılmasını içermektedir.Bu çalışma, toplam beş bölümden oluşmaktadır. lk dört bölümde temel tasarımteknikleri incelenmiştir. Son bölümde ise bu temel teknikler kullanılarak hazırlananörnek projenin (14? LCD-TV) bilgisayar destekli yorumlayıcı (Mentor Graphics -Hyperlynx çözümü) ile tasarımın çalışma performansını etkileyecek önemliparametreleri incelenmiştir.Yorumlayıcı kullanılmasının ana nedeni, sistemin karmaşık olması, değerlendirmesürecini kısaltması ve kesin sonuçlar vermesidir. Daha basit sistemler için bugereksinim daha azdır. Bu yorumlayıcı, iyileştirme amacıyla tasarımın tümüneuygulanabildiği gibi, tasarım sürecinde alt bölümlere de uygulanabilir.Sonuç olarak, donanım tasarımındaki bilinen temel teknikler kullanılarak devre tasarımsürecinde sistematik bir yaklaşımın oluşturulması amaçlanmıştır. Böylece tüketicitaleplerine uygun, düşük maliyetli ürünler, daha az prototip kullanılarak daha hızlıtasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
IVELECTROMAGNETIC COMPATIBILITY IN HIGH SPEED DIGITALSYSTEMS AND DESIGN PERFORMANCE ANALYSISFeramuz KARŞ LErciyes University, Graduate School of Natural and Applied ScienceM.Sc. Thesis, November 2006Thesis Supervisor: Prof. Dr. Derviş KARABOĞAABSTRACTToday, In the design of high tech and speed digital systems various approaches are usedto increase the product performance and also achieve the target market requirements andnorms (CE, FCC, etc.). This approaches are used to create a robust and low costcompetitive products with optimum performance in the market. This study is describethe application of one of these approaches on a sample project and to analyze the resultsobtained.This thesis consists of five chapters. In the first four chapters, the basic hardware designtechniques are investigated comprehensively. In last chapter, the sample project (14?LCD-TV) that is based on design techniques described in first four chapters, isevaluated with using CAD interpreter (Mentor Graphics HyperLynx solution) to get thedesired value of important parameters that directly affect the working performance ofthe system.The main reason of using interpreter is that the system being analyzed is complex andthe time of validation process is reduced and the definite results are produced. For morebasic systems, the requirement of using interpreter is not as much as in complexsystems. This interpreter can be applied to the whole design process or the sub parts ofdesign for to the purpose of improvement.Consequently, a systematic approach in high speed circuit design process has beenproposed with using basic technique and tools. Hence, the products with low costwhich satisfy the customer needs, has been designed using less prototypes and realizedfaster.