Ekşilik böceği, Carpophilus hemipterus (L.) (Coleoptera: nitidulidae)'un savaşımında yüksek sıcaklıklardan yararlanma olanakları
Possibility of using high temperatures for tje control of dried fruit beetle, Carpophilus hemipterus (L:) (Coleoptera: nitidulidae)
  1. Tez No: 196460
  2. Yazar: GAMZE GÜLİZ ŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MEVLÜT EMEKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Carpophilus hemipterus, Biyolojik evreler, Ölüm süresi, LT değerleri, Carpophilus hemipterus, life stages, complete mortality, LT values
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziEKŞİLİK BÖCEĞİ, Carpophilus hemipterus (L) (Coleoptera: Nitidulidae)' UN SAVAŞIMINDAYÜKSEK SICAKLIKLARDAN YARARLANMA OLANAKLARIGamze Güliz ŞENAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBitki Koruma Anabilim DalıDanışman:Doç. Dr. Mevlüt EMEKÇİÇalışmada Carpophilus hemipterus' un 0-24, 24-48 saatlik yumurtaları, 12 günlük larvaları, 0-24, 24-48, 48-72, 72-96, 96-120 saatlik pupaları ve bir haftalık erginlerinde değişik sürelerdeki yükseksıcaklık uygulamalarının neden olduğu ölüm oranları belirlenmiştir. 50 ve 55 ºC sıcaklık ve %75orantılı nem koşullarında yapılan çalışmalarda zararlının biyolojik evrelerine ilişkin LT50, LT90,LT95 veLT99 değerleri belirlenmiştir.Yumurta evresi ile yapılan çalışmalarda 50 ºC' de LT99 değeri 0-24, 24-48 saatlik yumurtalarda sırayla26.336 ve 43.674 dakika olarak , bu süre 55ºC' de 4.117 ve 6.389 dakika olarak saptanmıştır. Aynıkoşullarda 50 ºC de yapılan çalışmada larva evresinde LT99 değeri 42.607 dakika iken, 55ºC' de12.704 dakika olarak belirlenmiştir. Pupa evresinde 0-24, 24-48, 48-72, 72-96, 96-120 saatlik papalarile yapılan çalışmalarda ise bu değerler sırasıyla 50ºC' de 31.853, 35.475, 19.986, 37.635, 22.729dakika ve 55ºC' de ise 15.568, 16.146, 15.293, 15.076, 19.327 dakika olarak hesaplanmıştır. Erginevre için 50ºC' de LT99 değeri 29.228 dakika iken 55ºC' de 25.711 dakika olarak bulunmuştur.2007, 64 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisPOSSİBİLİTY OF USİNG HİGH TEMPERATURES FOR THE CONTROL OF DRİED FRUİTBEETLE, Carpophilus hemipterus (L.) (Coleoptera: Nitidulidae)Gamze Güliz ŞENAnkara ÜniversitesiGraduate School of Naturel and SciencesDepartment of Plant ProtectionSupervisor: Assoc.Prof.Mevlüt EMEKÇİIn this research, the mortality rates of different life stages of Carpophilus hemipterus including 0-24,24-48 h old eggs, 12 day old larvae, 0-24, 24-48, 48-72, 72-96, 96-120 h old pupae and seven day oldadults exposed to high temperatures for different exposure periods were determined. LT50, 90, 95, 99o ovalues for different life stages exposed to 50 C and 55 C and 75% r.h. were calculated.According to the results; LT99 values for 0-24 and 24-48 h old eggs exposed to 55ºC and 55 oC werefound to be 26.336 and 43.674 minutes, and 4.117 and 6.389 min. respectively. LT99 values for larvalstage at 50 and 55ºC were determined as 42.607 and 12.704 minutes, respectively. The LT99 values of0-24, 24-48, 48-72, 72-96, 96-120 h old pupae were found to be 15.568, 16.146, 15.293, 15.076,19.327 min. respectively, for 55ºC and 31.853, 35.475, 19.986, 37.635, 22.729 min. respectively for50ºC. For the adult stage of dried fruit beetle LT99 values were determined as 25.711 minutes for 50ºCand 29.228 minutes for 55ºC.2007, 64 pages