Sırakaraağaçlar deresi (Sinop-Akliman) sivrisinek balığı, Aphanius chantrei, populasyonunun bazı biyolojik özellikleri
Some biological characteries of the mosquitofish (Aphanius chantrei) population in the sirakarağaçlar stream (Sinop-Akliman)
- Tez No: 196459
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ORHAN ARAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Aphanius chantrei, sivrisinek balığı, biyolojik özellikleri, yaşgrupları, boy dağılımı, ağırlık dağılımı, Aphanius chantrei, mosquitofish, biological characteries, age groups, lengthdistribution, weight distribution
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
iiiSIRAKARAAĞAÇLAR DERES (S NOP-AKL MAN) S VR S NEK BALIĞI,Aphanius chantrei, POPULASYONUNUN BAZI B YOLOJ K ÖZELL KLERÖZETBu çalışmada, Sırakaraağaçlar Deresi'nde bulunan sivrisinek balığı Aphaniuschantrei (Gaillard, 1895) türünün bazı biyolojik özellikleri incelenmiştir.Haziran 2005-Mayıs 2006 tarihleri arasında yakalanan 452 adet A. chantrei türünün%66.37'sinin 0+, %31.86'sının 1+ ve %1,77'sinin 2+ yaş grubunda yer aldığı tespitedilmiştir. Balıkların toplam boyları (TL) 1.8-5±0.04 cm, vücut ağırlıkları ise 0.09-2.6±0.02 g arasında dağılım göstermiştir.Erkek balıklarda dorsal yüzgeç sivri, mavi renkte ve anal yüzgeçleri açık sarıtonlardadır. Dişilerde ise tüm yüzgeçler renksiz olup, dorsal yügeç yuvarlak uçludur.Erkek balıkların vücudunda enine uzanan 6-8 adet, anal ve kuyruk yüzgeçleri üzerindeise 2-3 adet koyu renkte şerit mevcuttur. Dişi balıklarda farklı büyüklüklerdekahverengi noktalar vücudun her iki yanında düzensiz olarak dağılım gösterir.Araştırma bölgesinde bulunan Aphanius chantrei türünde üreme dönemi nisanayının sonunda başlamakta ve ekim ayının başlarına kadar sürmektedir. Örneklemesüresince elde edilen dişi balıklarda GS değeri mayıs, erkek balıklarda haziran vedişi+erkek bireylerde ise mayıs ayında en yüksek değere ulaşmıştır.
Özet (Çeviri)
ivSOME BIOLOGICAL CHARACTERIES OF THE MOSQUITOFISH(Aphanius chantrei) POPULATION IN THE SIRAKARAĞAÇLAR STREAM(S NOP-AKL MAN)ABSTRACTIn the present study, some of biological features of mosquitofish Aphanius chantrei(Gaillard, 1895) were investigated in Sırakaraağaçlar Stream in Sinop.A total of 452 fish were sampled between June 2005 and May 2006. Percentage ofAphanius chantrei belonged age groups 0+, 1+ and 2+ were determined 66.37 %, 31.86% and 1,77%, respectively. Total length (TL) varied 1.8 to 5 cm., total weight wasbetween 0.09 to 2.6 g.In male fish; dorsal fin is acute, blue and anal fin is light yellow. In female all fin iscolourless and dorsal fin is circular. Male have 6-8 vertical dark bars on the sides of thebody and the caudal and anal fin have 2-3 dark bars. In females different sies brownspots are distributed irregularly on the both sides of body.Reproduction period of Aphanius chantrei is continued from the end of April to thebeginning of the October in the study area. GSI values were reached the maximum inJune for males and reached the maximum in May for females and in May for bothmales+females.