Yumurta parazitoidi Trıssolcus (Hymenoptera: scelıonıdae)türlerinin orta anadolu bölgesinde biyolojisi üzerinde araştırmalar
Investigations on biology of egg parasitoid Trissolcus (Hymenoptera: scelionidae) species in central anatolian region
- Tez No: 196468
- Danışmanlar: PROF.DR. M. OKTAY GÜRKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Trissolcus spp, Eurygaster spp, Graphosoma spp, biyoloji, yaşam çizelgesi, popülasyon, alternatif konukçui
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
ÖZETDoktora TeziYUMURTA PARAZİTOİDİ TRISSOLCUS (HYMENOPTERA: SCELIONIDAE)TÜRLERİNİN ORTA ANADOLU BÖLGESİNDE BİYOLOJİSİ ÜZERİNDEARAŞTIRMALARMünevver KODANAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBitki Koruma Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. M. Oktay GÜRKANBu çalışmada süne yumurta parazitoiti Trissolcus türlerinden Trissolcus semistriatusNees (Hymenoptera: Scelionidae) ve T. grandis Thomson (Hymenoptera:Scelionidae)'in laboratuvar koşullarında konukçu olarak Graphosoma lineatum L.(Heteroptera: Pentatomidae) ve doğa koşullarında Eurygaster maura L.(Heteroptera: Scutelleridae) kullanılarak biyolojik parametrelerinden, parazitlemeoranı, çıkış oranı, eşey oranı, gelişme süreleri, ovipozisyon, postovipozisyon veyaşam süreleri belirlenmiştir.Aynı konukçularda parazitoitlerin net üreme gücü (Ro), kalıtsal üreme yeteneği (rm),ortalama döl süreleri (T) ve popülasyonu ikiye katlama süresi (DT) ortayakonulmuştur.Trissolcus türlerinin ve sünenin popülasyon takibi 2004 ve 2005 yıllarındaKonya'nın Sarayönü ve Ankara'nın Bala ilçelerinde yürütülmüştür. Parazitoitlerindoğada bulunuş zamanları, miktarları, alternatif konukçuları belirlenmiş vekonukçuları ile ilişkileri ortaya konulmuştur.2007, 167 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPh. D. ThesisINVESTIGATIONS ON BIOLOGY OF EGG PARASITOID TRISSOLCUS(HYMENOPTERA: SCELIONIDAE) SPECIES IN CENTRAL ANATOLIANREGIONMünevver KODANAnkara UniversityDraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Plant protectionSupervisor: Prof. Dr. M. Oktay GÜRKANIn this study, the biological parameters such as, parasitation ratios, emergence ratios,sex ratios, development periods, oviposition periods, postoviposition periods and lifetable of Trissolcus semistriatus Nees (Hymenoptera: Scelionidae) and T. grandisThomson (Hymenoptera: Scelionidae) which are the most effective biological agents ofsunn pest [Eurygaster spp (Heteroptera: Scutelleridae.)] were determined. In laboratoryconditions on Graphosoma lineatum L. (Heteroptera: Pentatomidae) and in fieldconditions on Eurygaster maura L. (Heteroptera:Scutelleridae) are used as host.On the same hosts, the net reproduction rate (Ro), hereditary reproduction capacity (rm)and generation time (T) and doubling time (DT) were determined by occuring the lifetables of Trissolcus semistriatus and T. grandis in laboratory and natural conditions.The studies on following the populations of sunn pest and its parasitoid Trissolcusspecies and determination of alternative hosts were carried out in Sarayönü districtwithin Konya and Bala district within Ankara provinces in 2004 and 2005.2007, 167 pagesKeys Words: Trissolcus spp., Eurygaster spp., Graphosoma spp., biology, life table,population, alternative hostii