Seçilmiş oğulotu (Melissa officinalis L.) hatlarının drog verimi ve uçucu yağ oranı bakımından karşılaştırılması
Comparasion of the drog yield and essential oil ratioof the selected lemon balm (Melissa officinalis L.) lines
  1. Tez No: 196488
  2. Yazar: HÜLYA TELLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK BAŞALMA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Oğulotu, Melissa officinalis, tarımı, uçucu yağ, Lemon balm, Melissa officinalis, cultivation, essentiol oil
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırma, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Deneme Tarlasında2004-2005 yıllarında yürütülmüştür. Araştırma 60 hat ve 3 kontrol hat ile AugmentedDeneme Deseninde yürütülmüştür. Çalışmanın amacı; seçilmiş oğulotu hatlarının Ankarakoşullarında yetiştirilmesi ve yapılacak gözlem ve analizlerle, drog verimi ve uçucu yağ oranıbakımından üstün özellikli olan hatların belirlenmesidir.Yürütülen çalışma sonucunda birinci biçimde; bitki boyu 45.51-75.11 cm, habitus çapı 45.66-95.72 cm, yeşil herba verimi 183.11-438.44 g/bitki, drog herba verimi 41.89-186.20 g/bitki,yeşil yaprak verimi 62.71-279.30 g/bitki, drog yaprak verimi 28.90-107.00 g/bitki, yaprakoranı % 49.91-73.91 ve uçucu yağ oranı % 0.004-0.044 arasında; ikinci biçimde ise bitki boyu26.66-64.80 cm, habitus çapı 45.94-75.10 cm, yeşil herba verimi 120.23-240.90 g/bitki, drogherba verimi 39.28-107.11 g/bitki, yeşil yaprak verimi 81.85-176.85 g/bitki, drog yaprakverimi 27.56-104.78 g/bitki, yaprak oranı % 59.60-76.40 ve uçucu yağ oranı % 0.045-0.185arasında bulunmuştur. Verim bakımından 22, 30, 34 ve 60 no' lu hatlar ön plana çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted at experimental field of Department of Field Crops, Faculty ofAgriculture, University of Ankara in 2004-2005. The experiment has been conducted underAugmented Experimental Design with sixty lines and three control lines. The aim of the studyis to grow the selected lemon balm lines in Ankara conditions and to determine the lineswhich have higher drog yields and essential oil ratio with the observation and analysis.The first harvest results were determined plant height (45.51-75.11 cm), plant diameter(45.66-95.72 cm), green herb yield (183.11-438.44 g/plant), drog herb yield (41.89-186.20g/plant), green leaf yield (62.71-279.30 g/plant), drog leaf yield (28.90-107.00 g/plant), leafratio (49.91-73.91 %) and essential oil ratio (0.004-0.044 %). The second harvest results werefound plant height (26.66-64.80 cm), plant diameter (45.94-75.10 cm), green herb yield(120.23-240.90 g/plant), drog herb yield (39.28-107.11 g/plant), green leaf yield (81.85-176.85 g/plant), drog leaf yield (27.56-104.78 g/plant), leaf ratio (59.60-76.40 %) andessential oil ratio (0.045-0.185 %). With regard to yield the lines which had the highest valuewere 22, 30, 34 and 60