Sulama şebekelerinin optimum güzergahlarının belirlenmesinde şebeke analiz yöntemlerinin kullanımı
Application of network analysis methods for optimum irrigation network route determination
  1. Tez No: 196487
  2. Yazar: BURCU KIZILKAYA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KEMAL SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Ziraat, Engineering Sciences, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Optimizasyon, sulama, şebeke analizi, kanalet, güzergah, en kısa yol, enküçük yayılma, transshipment, Optimization, irrigation, network analysis, canalet, route, shortest path, minimalspanning tree, transshipment technique
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziSULAMA SİSTEMLERİNİN OPTİMUM GÜZERGAHLARININ BELİRLENMESİNDEŞEBEKE ANALİZ YÖNTEMLERİNİN KULLANIMIBurcu KIZILKAYAAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüTarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. F.Kemal SÖNMEZTürkiye'de kurulmuş ya da kurulmakta olan sulama şebekelerinin büyük bölümü açık kanallısistemlerden oluşmaktadır. Açık kanal şebekelerinde güzergah belirlemede en önemli kısıtlartopoğrafik yapı ve arazi mülkiyet durumudur. Bu nedenle su, kaynaktan sulama alanınagetirildikten sonra etkin bir oranda dağıtılamamaktadır. Bu çalışmada, mevcut kısıtlar altındaen uygun şebeke güzergahlarının belirlenebilmesi için, ?minimum yayılma?, ?en kısa yol? ve?transshipment? gibi optimizasyon yöntemlerinin kullanım olanakları Burdur ilinde bir projeüzerinde araştırılmıştır. Ele alınan yöntemlerin her biri en uygun çözümü vermekte kolaylıklarsağlamıştır. Ancak bu yöntemler arasından ?transshipment yöntemi? en uygun maliyetivermiştir. Bu çalışmadan esinlenerek daha yeni modellerin geliştirilebileceği söylenebilir.Örneğin son günlerin en çok araştırılan modellerinden birisi ?Genetik Algoritma?yaklaşımıdır. Bu yaklaşım mutlaka güzergah optimizasyonunda denenmeli ve bu çalışmadanelde edilen sonuçlarla karşılaştırılmalıdır.2006, 88 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMasters ThesisAPPLICATION OF NETWORK ANALYSIS METHODS FOR OPTIMUM IRRIGATIONNETWORK ROUTE DETERMINATIONBurcu KIZILKAYAAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Farm Structures and IrrigationSupervisor: Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZThe majority of the existing irrigation networks and those still being constructed are openchannel network systems in Turkey. The most critical limitations in determining the route ofthe open channel systems are the topographic formation and the land ownership. Due to theselimitations, water can not be distributed in an efficient way after it is brought to the irrigationarea from its source. In this study, in order to identify the most convenient and efficient wayof routing under the existing limitations, a research will be conducted on the utilization of theoptimization methods such as ?minimum spanning tree?, ?shorthest path? and ?transshipmenttechnique? in a completed project in Burdur province. Each of the methods consider herefacilitated the process of providing the optimum method. However, among these methods,transshipment technique delivers the most convenient solution as far as the cost is concerned.It can be said that newer models can be developed. For instance, one of the most recentresearch subject is ?genetic algoritm? approach. This approach must be experimented onnetwork optimization and the results must be compared with the results of this study.2006, 88 pages