Kayseri (Yahyalı )'da karaçam (Pinus nigra arnold)'larda zararlı olan çam sürgün bükücüsü (Rhyacionia buoliana (den.&schiff): Lepidoptera-tortricidae)'nün biyolojisi ve mücadelesi üzerinde araştırmalar
The Biology of european pine shoot moth ( Rhyacionia buoliana (den.&schiff)),damaging black pines (Pinus nigra arn.) in Yahyalı town in Kayseri, research on the struggle
  1. Tez No: 196493
  2. Yazar: SALİH ARSLANTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ZİYA ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Karaçam, Rhyacionia buoliana (Den. & Schiff.), Çam SürgünBükücüsü, Feromon tuzak, Mücadele, Black Pine, Rhyacionia buoliana (Den. & Schiff.), European Pine Shoot Moth, Pheromone traps, Struggle
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziKAYSERİ (YAHYALI )'DA KARAÇAM (Pinus nigra Arnold)'LARDA ZARARLIOLAN ÇAM SÜRGÜN BÜKÜCÜSÜ (Rhyacionia buoliana (DEN.&SCHİFF):LEPİDOPTERA-TORTRİCİDAE)'NÜN BİYOLOJİSİ VE MÜCADELESİ ÜZERİNDEARAŞTIRMALARSalih ARSLANTAŞAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüOrman Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Ziya ŞİMŞEKKayseri (Yahyalı)da Karaçam Pinus nigra Arnold'larda zararlı olan çam sürgün bükücüsü Rhyacioniabuoliana (Den. & Schiff.) (Lepidoptera: Tortricidae)'nün biyolojisi ve mücadelesini belirlemekamacıyla ele alınan bu çalışma 2005 ve 2006 yıllarında yürütülmüştür. Çalışmada R.buoliana'nın türeözgü eşeysel çekici feromonu (E9-12AC,E9-12OH) ve Delta tipi tuzaklar kullanılarak zararlının uçuşseyri incelenmiştir. Karaçamda zararlının bulaşma oranları belirlenmiş, Ergin uçuşları başladıktan ongün sonra olmak üzere ilaç denemesi yapılmış ve mücadelesinde diflubenziron 25 wp etkili ilaç, 200gram preparat/ha dozda uygulanmıştır. Elde edilen bulgulara göre R. buoliana'nın Kayseri (Yahyalı)de Karaçamlarda önemli bir zararlı olduğu, zararlının ağaç başına bulaşma oranının(%) 31,25-93,75arasında değiştiği; mayıs ayı başında görülen larvaların ise mayısın ikinci yarısında pupa döneminegeçtiği; kışı larva döneminde geçirip ilkbaharda pupa olduğu ve erginlerin çıktığı ve yılda bir dölverdiği belirlenmiştir. Kelebeklerin, feromon tuzaklarda ilk kez haziranın ortasında yakalanmayabaşlandığı; bu tarihte etkili sıcaklık toplamının 1700-1800 gün-derece arasında değiştiği saptanmıştır.Buna göre feromon tuzaklar yardımıyla R.buoliana'nın uçuş seyrinin ve mücadeleye başlamazamanının doğrulukla belirlenebileceği; zararlı yoğunluğunun düşük olduğu yıllarda ilaçlamanın etkiliolabileceği; feromon tuzaklarla ülkemizde de uçuş seyrinin izlenebileceği; feromon tuzaklarbulunmaması durumunda, etkili sıcaklık toplamından da yararlanılmak suretiyle zararlının popülasyonseyrinin izlenerek mücadele zamanının belirlenebileceği; ilaçlı mücadelesinde çevre dostu ilaçlara yerverilmesi gerektiği anlaşılmıştır.2007, 53 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisTHE BIOLOGY OF EUROPEAN PINE SHOOT MOTH ( Rhyacionia buoliana(DEN.&SCHİFF)),DAMAGİNG BLACK PİNES (Pinus nigra ARN.) İN YAHYALITOWN İN KAYSERİ, RESEARCH ON THE STRUGGLESalih ARSLANTAŞAnkara UniversityGraduate School Of Natural And Applied SciencesDepertmant Of Forest EngineeringSüpervisor: Prof. Dr. Ziya ŞİMŞEKThis study was performed in between 2005-2006 in Kayseri (Yahyalı) in order to determine thebiology and the management of the pest European pine shoot moth Rhyacionia buoliana (Den. &Schiff.) (Lepidoptera: Tortricidae) on crimean pines (Pinus nigra Arnold). In this study the flightperiods of the pest was monitored using species specialized sex pheromones (E9-12AC,E9-12OH) anddelta type traps. The infestation rates of the pest on crimean pine were determined. Ten days after thebeginning of the adult flights 200g preparates per hectare dozed pesticide Ddiflerobenziron 25 wp wasused for chemical control experiments. According to the findings, R. buoliana was determined as animportant pest of crimean pines in Kayseri (Yahyalı). The infestation rates of the pest for individualtrees were in-between 31,25-93,75 %. İt was found that the larvae had been observed in the beginningof the may were transforming into coccons in the second half of the may; overwinters as larvae thenbecame coccons in spring and then the adults were emergence giving one offspring per year. Firstmoth catches with traps were observed in the fist half of June. The sum of the effective temperaturesduring this dates were in between 1700-1800 day-degree. Considering these findings, the followingestimations were betrayed; the flight periods of R.buoliana and the time to start the management canestimate correctly with the help of pheromone traps; the sprayings can be effective through the yearswhen pest populations are low; the flight period of the pest in our country can be monitored withpheromone traps; for the management time for the pest can be designate via the sum of the effectivetemperatures in case of absence of the pheromone traps; the necessity of using environment friendlypesticides for its chemical control.2007, 53 pages