Yaşlıların sebze-meyve tüketimine yönelik tercihleri üzerinde bir araştırma
A Research on the preferences towards vegetable-fruit consumption of elderly
- Tez No: 196492
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA PINAR ÇAKIROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
- Anahtar Kelimeler: Sebze, Meyve, Tüketim, Tercih, Vegetable, Fruit, Consumption, Preference
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ev Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırma, yaşlıların sebze ve meyve tüketim tercihlerini saptama amacıyla, Ankara'dakiüç hipermarketten alışveriş yapan 300 yaşlı (150 kadın, 150 erkek) üzerinde anket yöntemikullanılarak yürütülmüştür.Araştırma sonuçlarına göre; yaşlıların %53.0'ü 50-64, %47.0'si 65-74 yaş grubundandır.Yaşlıların %40.7'si ilkokul mezunu, %41.3'ü ev hanımı, %41.0'i emeklidir. Yaşlıların%47.3'ü eşi ve çocuklarıyla yaşamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu olan yaşlıların oranı%67.3'tür. Bu sorunlar içinde ilk sırayı ise hipertansiyon almaktadır (%28.3). Yaşlıların%51.7'sinin ilaç kullandığı, %42.7'sinin diyet uyguladığı, uygulanan diyetler arasında ilksırayı tuzsuz diyetin aldığı saptanmıştır (%33.1). Yaşlılarda ağız sağlığı sorunu olanların oranı%56.0'dır. Protez kullanan yaşlılar %61.1 oranıyla ilk sırayı almaktadır. Yaşlıların%68.7'sinin günlük 3 öğün yemek yediği, öğün atlamayanların oranının %44.0 olduğu,atlanılan öğünler arasında ilk sırayı öğle öğününün aldığı görülmektedir (%40.7). Yaşlıların%95.7'si sebze-meyve tüketiminin sağlığı olumlu etkilediğini düşünmektedir. Yaşlılarınbeslenme bilgilerini edinmede ?arkadaş/komşu? kaynağını tercih ettikleri saptanmıştır.Yaşlıların %60.3'ünün günlük 1-2 porsiyon sebze ve 1-2 porsiyon meyve tükettikleri,ortalama sebze-meyve tüketimlerinin ise yaklaşık 3 porsiyon olduğu belirlenmiştir. Yaşlılarınsebze tüketiminde en çok ?pişmiş sebzeyi?, meyve tüketiminde ?çiğ meyveyi?, pişirmeyöntemlerinden en çok ?buharda pişirmeyi?, mevsimine göre sebze-meyve tüketiminde ise ençok ?taze meyve-sebzeyi? tercih ettikleri, en sık tükettikleri sebzelerin, ?domates, salatalık vekuru soğan?; meyvelerin, ?elma, portakal ve karpuz? olduğu saptanmıştır.2007, 112 sayfa
Özet (Çeviri)
The research on the preferences towards vegetable-fruit consumption of elderly people wasapplied to 300 elderly (150 male, 150 female) who were shopping in the three hipermarkets ofAnkara.According to the research results; among the elderly people 53.0 % was between 50-64, 47.0% between 65-74 ages. 40.7 % of these people are primary school graduate, 41,3 % live withtheir children and wives/husbands. The percentage of the people who has got health problemsis 67.3 %. Among the illnesses hypertension takes the first place with 28,3 %. It was learntthat 51.7 % use pills, 42.7 % are on diet in which diet without salt is the forerunner (33.1 %).56.0 % of the elderly people has got mouth health problems. 61.1 % uses prosthesis. It wasdeduced that 68.7 % eat their meals 3 times a day, 44.0 % skip a course of the day and amongthese skipped courses lunch takes the first place (40.7 %). 95.7 % of these people think thatvegetable and fruit consumption is beneficial for health. It was learnt that elderly people referto their neighbours/friends for nutrition knowledge. It was learnt that 60.3 % eat 1-2 portionof fruit , 1-2 portion of vegetable, and that avarage fruit-vegetable consumption is 3 portion. Itwas learnt that elderly people prefer mostly ?cooked vegetable?, in fruit consumption, ?rawfruit?, in cooking technique, ?cooking with steam? and that among vegetables ?tomato,cucumber and onion?; among fruits ?apple, orange and water melon? are the most preferred.2007, 112 pages