Çankırı ili Eldivan ilçesi karaçam orman topraklarındaki fungal floranın ve in-vitro'da antagonistik etkileşimlerinin belirlenmesi
Determination of the fungal flora and their antagonistik interaction in in-vitro in forest soils covered by crimean pine, in Eldivan town, in Çankırı borought
  1. Tez No: 196501
  2. Yazar: FUNDA OSKAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ZİYA ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Orman toprağı, Mikrofungal flora, Antagonistik fungi, Antagonistiketkileşimleri, Forest Soil, Microfungal Flora, Antagonistic Fungi, Antagonistic Interactionsii
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziÇANKIRI L ELD VAN LÇES KARAÇAM ORMANI TOPRAKLARINDAK FUNGALFLORANIN ve N-V TRO'DA ANTAGON ST K ETK LEŞ MLER N N BEL RLENMESFunda OSKAYAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüOrman Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Ziya Ş MŞEKBu çalışma, Çankırı ili Eldivan ilçesi karaçam orman topraklarının mikrofungal florasının ve bumikoflorayı oluşturan funguslar arasındaki antagonistik etkileşimlerin belirlemesi amacıylayürütülmüştür. Çalışmada, topraklardan mikrofungusların izole edilmesinde ?ToprağıSulandırma? yöntemi, fungal izolatlar arasındaki antagonistik etkileşimlerin belirlenmesinde ise?Fungal Disk Tekniği? kullanılmıştır.Bu çalışmada, 15 toprak örneğinin toprağı sulandırma yöntemiyle incelenmesi sonucunda, 71ayrı tür ve varyete, ayrıca 9 adet farklı steril mikrofungi teşhis edilmiştir. En yaygın tür vevaryeteler sırasıyla, Penicillium glabrum (Wehmer)Westling (%4,11), P. decumbens Thom(%3,06), Clonostachys rosea f. rosea (Link) Schroers Samuels, Seifert & W.Gams (Syn:Gliocladium roseum) (%2,95), P. sp.2 (%2,95), Trichoderma harzianum Rifai (%2,95),Engyodontium album (Limber) de Hoog (%2,85), Thysanophora penicillioides W.B. Kendr(%2,75), P. chrysogenum var. chrysogenum Thom (%2,63)'dur. Sayım sonuçlarına göre 1 gramfırın kurusu toprağa karşılık gelen taze toprakta ortalama 62,986 (CFU/g) birim mikrofungustespit edilmiştir.Antagonistik etkileşimlerin in vitro koşullarda belirlenmesinde, araştırma alanı topraklarındanizole edilen fungal izolatlar arsından seçilen, 11 antagonistik fungal izolatın,7 indikatör fungalizolata karşı PDA besiyerinde, ikili ekimlerle test edildiği fungal inhibisyon testlerine göre,indikatör funguslara karşı test edilen tüm Trichoderma izolatları %69 üzerindeki engellemeyüzdeleri ile göreceli olarak etkili bulunmuştur. Bununla birlikte, Penicillium (Pc, Pd, Pf), ileTrichothecium roseum (Tr) ve Ulocladium atrum (U) izolatlarının fungal inhibisyon testlerindesöz konusu indikatör funguslara karşı Trichoderma izolatları kadar etkili olamamışlardır.Trichoderma izolatları arasından, en fazla sayıda indikatöre karşı antagonistik etkiye sahip olanfungusun T. harzianum'a ait T3 izolatı olduğu görülmüştür. Ayrıca, T. harzianum'a ait T9izolatı Fusarium sp.3'e ait F3 izolatına karşı gösterdiği %92 inhibisyon değeri ile tümantagonistler arasında en yüksek engelleme değerine sahipken, T. atroviride'ye ait T2 izolatınınF3 izolatına karşı hiçbir engelleme gösteremediği görülmüştür.2007, 100 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisDETERMINATION OF THE FUNGAL FLORA AND THEIR ANTAGONISTICINTERACTIONS IN IN-VITRO IN FOREST SOILS COVERED BY CRIMEAN PINE, INELDIVAN TOWN, IN ÇANKIRI BOROUGHFunda OSKAYAnkara UniversityGraduate School Of Natural and Applied SciencesDepartment Of Forest EngineeringSupervisor: Prof. Dr. Ziya Ş MŞEKThis study was carried out in order to determine the microfungal flora of the Crimean pineforest soils in the vicinity of Eldivan (Çankırı) and the antagonistic interactions between thecomponents of this mycoflora. In this study, the isolation of the microfungi from the soilsamples into culture media was performed via ?soil dilution plate method? and the investigationof the antagonistic interactions between fungal isolates was carried out by the ?fungal disctechnique?.After the identification of the isolates, 71 species and varieties (taxa) and 9 different sterilmikrofungi were found. Qualitative and quantitative distributions of the genus Penicillium werehigher than those of the other genera. The most common species were respectively, Penicilliumglabrum (Wehmer)Westling (%4,11), P. decumbens Thom (%3,06), Clonostachys rosea f.rosea (Link) Schroers), Samuels, Seifert & W.Gams (Syn: Gliocladium roseum) (%2,95), P.sp.2 (%2,95), Trichoderma harzianum Rifai (%2,95), Engyodontium album (Limber) de Hoog(%2,85), Thysanophora penicillioides W.B. Kendr (%2,75), P. chrysogenum var. chrysogenumThom (%2,63). The average number of colony forming units equivalent to one gram of oven-dried soil of the study area soils were 62,986 CFU/g.With respect to the investigations based upon the fungal inhibition tests, in which the in vitroantagonistic activity of 11 antagonistic fungal isolates against 7 indicator fungal isolates chosenamong the fungi isolated from Crimean pine forest soils were assayed on PDA medium viadual cultures, it was found that all isolates of Trichoderma were relatively effective againstindicator fungal isolates, with the inhibition percents above 69%. On the other hand, Penicillium(Pc, Pd, Pf), Trichothecium roseum Link and Ulocladium atrum Preuss isolates used asantagonistic organism against the same indicators were not as efficient as Trichoderma isolates.Among the Trichoderma isolates, T3 found to be the most successful antagonist against allindicators tested. Besides, T9 isolate has exhibited the greatest inhibition percentage of 92%against the Fusarium isolate F3, whereas T2 isolate has showed no efficiency against thisisolate.2007, 100 pages