Muş civarı (Doğu Anadolu) burdigaliyen kireçtaşlarının fasiyes ve rezervuar özelliklerinin incelenmesi
Investigation of petroleum potential of the burdigalian limestones, northern Mus area, East Anatolia
  1. Tez No: 196500
  2. Yazar: TUBA EVREN SÖZERİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BÜLENT COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Adilcevaz, Resif, Rezervuar, Petrol, Sismik kesit, Ofiyolit, Adilcevaz, Reef, Reservoir, Petroleum, Seismic section, Ophiolite
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziMUŞ C VARI (DOĞU ANADOLU) BURD GAL YEN K REÇTAŞLARININFAS YES VE REZERVUAR ÖZELL KLER N N NCELENMESTuba Evren SÖZERAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüJeoloji Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Bülent COŞKUNÜst Kreatese ofiyolitlerinin Toroslar ve Pontitler arasında kalan iç havzalara yerleşmesineticesinde oluşan paleotopoğrafya, ofiyolitler üzerine çökelen Tersiyer sedimanlarınınpetrol potansiyelini etkilemiştir. nceleme alanının bulunduğu Muş Havzası'ndapaleorölyefler üzerinde gelişen Burdigaliyen yaşlı Adilcevaz kireçtaşlarının arazi velabaratuvar incelemelerinde yer yer resifal karakterde olduğu tespit edilmiştir. Muş'unkuzeydoğusundan KB- GD yönünde yüzeyde yayılım gösteren Adilcevazkireçtaşlarında ölçülen kesitlerin korelasyonunun yorumlanmasında rezervuar niteliklikireçtaşlarında fasiyes, gözenek, geçirimlilikde yanal ve düşey yönde değişimlergörülmektedir. Yüzeydeki bu değişmelerin inceleme alanının kuzeyinde Genç Tersiyersedimanlarıyla örtülü derin havza içine taşınması, arazide ve sismik kesitlerde izlenenantiklinal yapıların petrol potansiyelleri hakkında bilgiler vermektedir. Diğer taraftanAzerbeycan'daki petrol sahalarında en önemli petrol kaynak kayası olan Oligosen yaşlıMaykop Formasyonu'nun eş değeri olan Kelereş Formasyonu'nun inceleme alanındabulunması havza içinde petrol ve türümünün oluşabileceğini göstermektedir. AyrıcaMuş, Van, Aşkale, Pasinler, Tekman Havzalarında görülen petrol ve gaz sızıntılarıinceleme alanında da HC birikimi olabileceğini işaret etmektedir. Arazi ve labaratuvarçalışmaları ile incelenen Adilcevaz Kireçtaşları'nın inceleme alanının kuzeyindeki derinzonlarda bulunan antiklinal yapılarda da petrol kapanlayabileceği düşünülmektedir.2007, 79 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisINVESTIGATION OF PETROLEUM POTENTIAL OF THE BURDIGALIANLIMESTONES, NORTHERN MUS AREA, EAST ANATOLIATuba Evren SÖZERAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Geological EngineeringSupervisor: Prof. Dr. Bülent COŞKUNFollowing the emplacements of ophiolites in the sedimentary basins between the Taurusand Pontide mountains during Late Cretaceous time, the resulting paleotopographiesinfluenced the petroleum potential of these basins. Field and laboratory studies indicatereefoidal characteristics in the Burdigalian Adilcevaz limestones in the Mus basin.Correlations of measured surface sections at the northern part of Mus indicate facies,porosity and permeability changes in lateral and vertical directions. Carrying thesereservoir properties from the surface into the subsurface permits to understandpetroleum potential of the anticlines in the surface and the subsurface conditions.Presence of Oligocene Kelereş Formation in the region, equivalent of the main sourcerock Maikop in Azerbaijan's oilfields, increases possibilities of discovering oil in thestudy area. On the other hand, oil and gas shows in the Mus, Van, Askale, Pasinler andTekman areas are good indications for HC generations. Investigated by field andlaboratory analysis, one can think that the Adilcevaz limestones can contain oil and gasin the anticlines in the deeper northern parts of the study area.2007, 79 pages