Ilgaz Dağı Milli Parkı'ında farklı orman kuruluşlarına ait toprakların bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri
Some physical and chemical properties of different constitues in Ilgaz Mountain National Park
  1. Tez No: 196502
  2. Yazar: MERİÇ ÇAKIR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ABDULLAH BARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Orman, Ilgaz, Milli Park, Fiziksel ve Kimyasal Toprak Özellikleri, Forest, Ilgaz, Natural Park, Physical and Chemical Soil Properties
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu araştırmanın amacı, ülkemizin önemli ekolojik bölgelerinden biri olan Ilgaz Dağı MilliParkı'nda belirlenen farklı orman kuruluşlarından; Uludağ Göknarı (Abies nordmanniana ssp.bornmülleriana Mattf.) ve Göknar-Sarıçam (Pinus sylvestris L.) meşcerelerine ait topraklarınbazı fiziksel ve kimyasal özelliklerini ortaya koymaktır.Bu özellikleri belirlemek üzere Ilgaz Dağı Milli Parkı'ndaki farklı orman kuruluşları altından,derinlik esasına göre açılan profillerden toprak örnekleri alınarak tekstür, tarla kapasitesi, daimisolma noktası, hacim ağırlığı, % saturasyon, iskelet, pH, EC, tuz, kireç, organik madde vetoplam azot analizleri yapılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre, Göknar meşcerelerinde organik madde ve kil miktarı ve bunlarlailişkili olarak tarla kapasitesi, solma noktası ve EC değerleri Göknar-Sarıçam meşcerelerinegöre daha fazla bulunmuştur. İki orman kuruluşu topraklarının pH değerleri arasında çokbüyük bir fark görülmemiştir. Organik maddenin yüksek oluşundan dolayı iki ormankuruluşunda da hacim ağırlığı özellikle 0-15cm'de 15-30 cm den daha düşük bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate some physical and chemical properties of the soilbelonging to Uludağ fir (Abies nordmanniana ssp. bornmülleriana Mattf.) and fir-scotch pine(Pinus sylvestris L.) stands which were determined as different forest constitutes in IlgazMountain National Park where is one of the ecological regions of Turkey.To determine these properties, some soil samples and textures were taken from the placesbased on the depth in Ilgaz Mountain National Park. In this study, field capacity, wiltingpoint, bulk density, pH, EC, lime, saturation content, organic matters, and total nitrogen weredetermined.According to the results, it was found that there were high organic matter and the clay contentrelated with, field capacity, wilting point and EC values in fir stands than fir-scotch pine.There was no significant difference between these two forests soil in terms of pH values.Because of the high organic matter, the bulk density was found lower in 0-15 cm than 15-20cm than 15-30 cm in both forest constitutes.