Kapalı ofislerin kullanım sürecinde değerlendirilmesi: G.Ü.M.M.F. öğretim elemanları bloğu örneği
Post-occupancy evaluation of closed offices: Specimen of G.U.F.E.A. academic staff building
- Tez No: 196662
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PINAR DİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: mimari programlama, kullanın sürecinde değerlendirme, ofisler
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışma, akademik ortamlarda yer alan kapalı ofislerden duyulanmemnuniyetin artırılmasına yöneliktir. Kurgu olarak Bilgi Bazlı ve DeğerlerBazlı Programlama yaklaşımlarının ara kesitinde yer almaktadır. Bu çerçevede,Kullanım Sürecinde Değerlendirme (KSD) yaklaşımın içeren bir modeloluşturulmuş ve bir örnek çevrede uygulanmıştır. Model, ofis yapılarına yönelikgüncel bilimsel araştırmalar, KSD, çevre davranış araştırmaları ve mimariprogramlama disiplinlerine yönelik teorik ve uygulamalı alan okumalarıçerçevesinde kurgulanmıştır. Modelde, kapalı ofisler (1) teknik , (2) mekankullanımına yönelik ve (3) kullanıcı duygu durumuna yönelik performanslarınbir bileşkesi olarak ele alınmıştır. Alan çalışması için G.Ü.M.M.F.-ÖğretimElemanları Bloğu seçilmiş ve 170 kişi ile anket saptama çalışması yapılmıştır.Bulgular, performanslar arasındaki başarı sıralamasının duygu durum, mekankullanımı ve teknik performanslar şeklinde olduğunu göstermiştir.Bulgularışığında, akademik kapalı ofisler için programlama önerileri geliştirilmiştir.Bilim Kodu : 802
Özet (Çeviri)
This study focuses on maximizing user satisfaction from closed office units thattake place in academic environments. Knowledge Based and Value Basedarchitectural programming approaches shape the structure of this study. In thisframe, a post-occpancy evaluation-based model was established and appliedin a setting. The model was formed due to the readings in theory andimplementations in recent scientific research regarding office environments,POE, Environment & Behavior Studies and architectural programming. Closedoffice enviroments are considered under three headings which are; (1) technicalissues (2) spatial use and (3) behavioral aspects. G.U.F.E.A. Academic StaffBuilding was focused for the application of POE, a questionnaire testing spatialsatisfaction was applied to 170 academic staff. Findings indicate that behavioralaspects were the least one besides that all three performances were assessed ashighly satisfying by users. The study recommends criteria for futureprogramming studies.Sience Code : 802Key Words : architectural programming, post- occupancy evaluation, closedofficesPage Number : 127Adviser : Ast. Prof. Dr. Pınar DINC