Poli (vinil alkol)/sodyum aljinat ve poli (vinil alkol)/kitosan mikrokürelerden salisilik asitin kontrollü salımı
Controlled release of salicylic acid from poly (vinyl alcohol)/sodium alginate and poly (vinyl alcohol)/chitosan microspheres
  1. Tez No: 196736
  2. Yazar: İLKER KARACA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OYA ŞANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Poly (vinyl alcohol), sodium alginate, glutaraldehyde, Chitosan, salicylic acid, controlled release, microspheresPage Numbers :81Adviser :Prof. Dr. OYA ŞANLI
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
POLİ (VİNİL ALKOL) / SODYUM ALJİNAT VE POLİ (VİNİL ALKOL) /KİTOSAN MİKROKÜRELERDEN SALİSİLİK ASİTİNKONTROLLÜ SALIMI(Yüksek Lisans Tezi)İlker KARACAGAZİ ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜOcak 2006ÖZETBu çalışmada, keratolik (kavlatıcı), bakteriostatik ve fungusid bir ilaç olansalisilik asiti kapsüllemek üzere poli (vinil alkol) / sodyum aljinat (PVA/Na-Alg),poli (vinil alkol) / kitosan (PVA/CS) mikroküreler hazırlandı. Mikrokürelersıvıda olgunlaştırma yöntemi ile gluteraldehitle çapraz bağlanarak hazırlandı.Fourier transform infrared (FTIR) spektroskopi, diferansiyel taramakalorimetresi (DSC) ve taramalı elektron mikroskopisi (SEM) ile karakterizeedildi. SEM sonuçları parçacıkların küresel tabiatlı olduğunu doğruladı.Mikroküreler ayrıca parçacık çapı, denge şişme değerleri ve salım profilleri ilede tanımlandı. Farklı mikrokürelerin (PVA/ Na-Alg, PVA CS) küre çaplarıarasında dikkate değer farklılık görülmedi. Salım çalışmaları üç pH değerindesırasıyla 1,2, 6,8, 7,4'de gerçekleştirildi. PVA/Na-Alg mikroküreleri için salımortamının pH değeri arttıkça toplam ilaç salımının arttığı, PVA/CSmikrokürelerin ise ilacı düşük pH'da aniden saldığı gözlendi. İlaç salımınınilaç/polimer oranı azaldıkça hem PVA/Na-Alg ve PVA/CS mikrokürelerdearttığı, bununla birlikte tutuklama veriminin her iki tip mikroküredeilaç/polimer oranının artmasıyla azaldığı gözlendi. Kürelerdeki PVA ve CSmiktarının artışının salımı azalttığı belirlendi. Mikrokürelerin hazırlanması veilaç salımı için en iyi koşullar:PVA/Na-Alg mikroküreler için: PVA/Na-Alg: 3/1(w/w), çapraz bağlayıcıderişimi: %2,5(v/v) GA + %3(v/v) HCI, ilaç/polimer (i/p) oranı: 1/1,25 (w/w) vepH=7,4 olarak belirlendi. Bu koşullarda 6. saat sonunda toplam salisilik asitsalımı %91,40 olarak bulundu.PVA/CS mikroküreler için: PVA/CS: 2/1(w/w), çapraz bağlayıcı derişimi: 1MNaOH + %2,5(v/v) GA, ilaç/polimer (i/p) oranı: 1/2 (w/w) ve pH=7,4 olarakbelirlendi. Bu koşullarda 6. saat sonunda toplam salisilik asit salımı % 85,90olarak bulundu.Bilim Kodu :201.1.117Anahtar Kelimeler :Poli (vinil alkol), Sodyum aljinat, Gluteraldehit, Kitosan,Salisilik Asit, Kontrollü Salım, MikroküreSayfa Adedi :81Tez Yöneticisi :Prof. Dr. OYA ŞANLI
Özet (Çeviri)
CONTROLLED RELEASE OF SALICYLIC ACID FROMPOLY (VINYL ALCOHOL) / SODIUM ALGINATE ANDPOLY (VINYL ALCOHOL) / CHITOSAN MICROSPHERES(M.Sc. Thesis)İlker KARACAGAZİ UNIVERSITYINSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGYJanuary 2006ABSTRACTIn this study microspheres of poly (vinyl alcohol) / sodium alginate(PVA/Na-Alg), poly (vinyl alcohol) / CS (PVA/CS) were prepared to encapsulatesalicylic acid, which is a keratolik, bakteriostatik and fungusid drug.Microspheres were prepared by liquid curing method by crosslinking withgluteraldehyde They were characterized by Fourier transform infrared (FTIR)spectroscopy, differential scanning calorimetry (DSC) and scanning electronmicroscopy (SEM). SEM results confirmed the spherical nature of the particles.Microspheres were also characterized by particle diameter, equilibriumswelling values and (PVA/NA-Alg, PVA/CS) pH release profiles. Diameters ofthe different microshpheres did not show considerable difference. The releasestudies were carried at three pH values, 1,2, 6,8 and 7,4 respectively. It wasobserved that as the pH value of the release medium increased percentagecumulative drug release increased whereas microspheres of PVA/CS releasedthe drug suddenly at low pH values. When the ratio of drug/polymer decreased,the release of the drug from the microspheres of PVA/Na-Alg and PVA/CSincreased. However it was determined that, the entrapment efficiency decreasedas the ratio of drug/polymer radio decreased for both type of the microspheres.Optimum conditions for the preparation and release of the microspheres weredetermined asFor PVA/Na-Alg microspheres: PVA/Na-Alg: 3/1(w/w) crosslinkerconcentration: %2,5(v/v) GA+%3(v/v) HCI, drug/polymer(i/p): 1/1,25(w/w) andpH:7,4 In these conditions, at the end of the 6th hour total salicylic acid releasewas found as %91,40.For PVA/CS microspheres: PVA/CS: 2/1(w/w) crosslinker concentration: 1MNaOH + %2,5(v/v) GA, drug/polymer (i/p): 1/2(w/w) and pH:7,4 In theseconditions, at the end of the 6th hour total salyclic acid release was found as %85,90.Science Code: :201.1.117