Alternatif yakıtların benzinli motor emisyonları üzerine etkisinin incelenmesi
A study about the effects of use of alternative fuels to engines emissions
- Tez No: 196755
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ERSAN ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alternatif yakıt, LPG, CNG, Hidrojen, Emisyon, Alternative fuels, LPG, CNG, Hydrogen, Emission
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Dünya petrol rezervlerinin hızla tükenmesi ve atmosfere bırakılan egzozemisyon gazlarına ait sınır değerlerin uluslar arası antlaşmalar ve çevreyönetmelikleri ile aşağılara çekilmesi sebebi ile, otomotiv imalatçıları sürekli birbaskı altındadır. Bu nedenle günümüzde otomotiv sektörü ve bilim adamlarıalternatif yakıt kullanımı üzerine çalışmalarını hızlandırmışlardır.Alternatif yakıtlar ile ilgili çalışmaların daha da hız kazandığı günümüzde,farklı alternatif yakıtların optimum performans ve emisyon değerlerini sağlayacakşekilde kullanımı bu neden ile çok önemlidir.Bu çalışmada; benzine alternatif olarak kullanılabilen LPG, CNG ve hidrojenalternatif yakıtlarının yanma özellikleri ve egzoz emisyonlarına etkisi incelenmiştir.Her bir alternatif yakıtın CO, HC, NOx emisyonları benzin kullanılması halindeoluşan değerler ile karşılaştırmalı olarak verilmiş ve değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Automotive manufacturers are under permanent pressure as a result of everdecreasing world oil reserves, and policies and measures, which limit or reduceexhaust emissions. Hence, scientists and automotive manufacturers have acceleratedtheir studies about alternative fuels.Use of alternative fuels which can provide the highest efficiency and the bestemission possible is more important today than it has ever been because of the paceof this race over alternative fuels.This paper deals with the improvements in exhaust emissions and natureitself overall by the use of liquefied petroleum gas (LPG), compressed natural gas(CNG) and hydrogen as alternative fuels. Emissions of each alternative fuel, such asCO, HC and NOx that compared with conditions due to gasoline use are given andevaluated.