Borularda pürüzlülüğün bulunabilmesi için test düzeneği tasarımı ve imalatı
Designing and establishment of a testing apparatus to determine the roughness on the pipes
- Tez No: 196758
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ ERİŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Borularda pürüzlülük değeri, sıkıştırılamayan akışkanlarınborulardan akımı, basınç kayıpları, Roughness values in the pipes, Flow of incompactible fluidsthrough the pipes, Pressure losses
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada, öncelikle borularda malzeme tipine bağlı pürüzlülükdeğerlerinin tespit edilebilmesi için bir model tasarlanmıştır. Akışkanın fizikselözellikleri, denge kavramları ve sıkıştırılamayan akışkanların borularda akımıincelenerek, yapılan hesaplamalar ve ön çalışmalar neticesinde deneydüzeneğinin tasarım parametreleri belirlenmiştir.Endüstriyel uygulamalarda mutlak pürüzsüzlük olamayacağı veborularda basınç kayıplarının, sürtünme ve sürüklenme kayıplarındankaynaklanması mantığından yola çıkarak, sistemdeki basınç kayıplarınınölçülmesi suretiyle, pürüzlülük değerlerine ulaşılması hedeflenmiştir. Sisteminve hesap yöntemlerinin geçerliliğini kanıtlayabilmek için piyasada bulunanstandart borular tercih edilmiş ve üretici firma tarafından öngörülmüş vebildirilmiş olan değerler kontrol mekanizması olarak kullanılmıştır.Tek borulu ve sökülebilir bir sistem tasarlanmış olması, aynıdüzenekte, standart veya standart dışı farklı boruların pürüzlülük değerininölçülmesine olanak sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this project, a model has been designed initially to evaluate theroughness on the pipes related to the type of material. Parameters of theexperimental apparatus are determined as a result of calculations andpreliminary work by analysing the pyhsical characteristics of the fluids,equilibrium conception and the flow of incompressible fluids through thepipes.Roughness values have been targeted by measuring the systempressure losses, since absolute smoothness is not posible in the industrialapplications and the friction and drift losses cause to pressure loss in thepipes. In order to prove the validity of the system and the measurementmethods, regular pipes in the market have been prefered and the valuessuggested by the manufacturer company has been used as the controlmechanism.Single piped and defragmentable system in the same apparatusenables to measure roughness values of different standardised andnonstandardised pipes.