Alternatif yakıtların benzinli motor performansı üzerine etkisinin incelenmesi
A study about the effects of use of alternative fuels to vehicle performance
- Tez No: 196757
- Danışmanlar: PROF.DR. VELİ ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Performansı, Alternative fuels, LPG, CNG, Hydrogen, Fuel cell, VehiclePerformance
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Ulaşım sektörü için alternatif yakıtlar aramanın başlıca nedenleri; süratleazalmakta olan petrol rezervleri, sınırlı sayıdaki petrol üreticilerine bağımlılığınazaltılması, ticari kaygılar ve çevrenin korunması şeklinde özetlenebilir. Sınırlı olanpetrol kaynaklarının yakın gelecekte bu ihtiyacı karşılayamayacağı tahminedilmektedir. Ayrıca motorlar, şehirlerdeki hava kirliliğinin de en önemli kaynağıdır.Taşıt motorlarının verimlerinin yükseltilmesi, egzoz emisyonlarının azaltılması vemotorlar için uygun özelliklere sahip alternatif motor yakıtlarının bulunması vegeliştirilmesi, motorlarla ilgili araştırmaların temel konularını oluşturmaktadır.Buji ateşlemeli motorlarda kullanılabilecek alternatif yakıtlar; sentetikyakıtlar, alkoller ve gaz yakıtlar olarak sınıflandırılmaktadır. Çeşitli alternatifyakıtların benzinli motorlarda kullanılması ile ilgili bir çok çalışma yapılmıştır.Bunların büyük çoğunluğu deneysel çalışmalar olup, sadece bir alternatif yakıt içingerçekleştirilmiştir. Farklı alternatif yakıtların motorlarda yaratacağı etkileri gerçekçibir şekilde karşılaştırmak için; benzer özelliklerdeki özelliklerde ki motorlarda çeşitliçalışma koşullarında her bir yakıt için motor çevrimini ve motor performansınıincelemek gerekir.Bu çalışmada, öncelikle benzinli motorlarda kullanılmaya uygun alternatifyakıtların genel özellikleri verilmiştir. İkinci olarak alternatif yakıtların benzinlimotorlarda kullanılabilmesi için gerekli ekipmanlar ve sistem dönüşümlerinin tanımıyapılarak, motor için gerekli olan modifikasyonlar detaylı olarak tanıtılmıştır. Dahasonra benzinli motorlarda değişik çalışma koşullarında her bir alternatif yakıt içinelde edilmiş sonuçların, motor performansına olan etkileri karşılaştırmalı olarakverilmiştir.Alternatif yakıt, LPG, CNG, Hidrojen, Yakıt pili, Araç
Özet (Çeviri)
Transportation industry is seeking for alternative fuels mainly because of everdecreasing world oil reserves, commercial concerns, to reduce their dependence tothe limited number of oil producers, and to be more nature friendly. It is a well-known fact that limited oil reserves will not be enough for the need in the near future.Moreover one of the main causes of air pollution in the cities is a vehicle engine. Asa result of these today, increasing the efficiency, reducing exhaust emissions, andfinding alternative fuels make the main subjects that are being researched among theindustry.Alternative fuels that can be used in the plug-ignited engines are classified asalternative fuels, synthetic fuels alcohols, and oil based fuels (gas). There have beena lot of researches about the use of different alternative fuels in gas engines. Most ofthese researches are experimental and they are all about only one alternative fuel. Inorder to realistically examine the effects of different alternative fuels in differentengines, it is essential to test similar engines´ performances with changingrevolutions for each fuel.This research, first of all, gives the general specifications of differentalternative fuels that can be used in gas engines. Secondly, the equipments andmodifications that are needed to make the conversions of ordinary gas engines toalternative fuel ones are introduced. Later the results from engines for each fuelunder different working conditions are discussed and the effects to engines´performances are compared.