Delice (Kırıkkale), Ortakışla (Çorum) ve Salmanlı (Yozgat) arasında kalan bölgenin florası
Flora of the region surrounded by Delice (Kırıkkale), Ortakışla (Çorum) and Salmanlı (Yozgat)
- Tez No: 196760
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YUSUF MENEMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Delice, Flora, Ortakışla, Salmanlı, Delice, Flora, Ortakışla, Salmanlı
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZETDELİCE (KIRIKKALE), ORTAKIŞLA (ÇORUM) VE SALMANLI (YOZGAT)ARASINDA KALAN BÖLGENİN FLORASIBÖKE, EftalKırıkkale ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBiyoloji Anabilim Dalı, Yüksek Lisans TeziDanışman: Doç. Dr. Yusuf MENEMENTemmuz 2005, 84 sayfaBu çalışma 2003 ve 2004 yıllarında Delice (Kırıkkale), Ortakışla (Çorum) veSalmanlı (Yozgat) arasındaki coğrafik bölgeden toplanan 916 bitki örneğinedayanmaktadır. Bu çalışmada 60 familya ve 231 cinse ait 404 tür ve 3 alt tür olmaküzere toplam 407 taxon tespit edilmiştir. Bölgede en fazla taxon bulunduranfamilyalar Fabaceae Lindl. (62 tür), Asteraceae Dum. (37 tür), Labiatae Juss. (33tür), Poaceae Nash. (31 tür) ve Brassicaceae Juss. (29 tür)'dir. En çok tür içerencinsler ise Astragalus L. (20 tür), Salvia L. (10 tür), Centaurea L. (8 tür), TrigonellaL. (8 tür) ve Silene L. (6 tür)'dir. Bitki coğrafyası elementlerinin dağılımı 123taxonla İran-Turan (% 30.2), 20 taxonla Akdeniz (% 4.9) ve 16 taxonla Avrupa-Sibirya (% 3.9) şeklinde sıralanmaktadır. Ancak 248 (% 60.9) taxonun bitkicoğrafyası bilinmemektedir. Alanda 50 (% 12.3) endemik taxonun bulunduğu tespitedilmiştir. Çalışma alanında 26 tür B5 karesi için yeni kayıt olarak tespit edilmiştir
Özet (Çeviri)
ABSTRACTFLORA OF THE REGION SURROUNDED BY DELİCE (KIRIKKALE),ORTAKIŞLA (ÇORUM) AND SALMANLI (YOZGAT)BÖKE, EftalKırıkkale UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Biology , M.Sc. ThesisSupervisor: Assoc. Prof. Dr. Yusuf MENEMENJuly 2005, 84 pagesThis study is based on 916 plant specimens collected from the geographicregion surrounded by Delice (Kırıkkale), Ortakışla (Çorum) and Salmanlı (Yozgat)in 2003 and 2004. In this study, a total of 407 taxa, including 404 species and threesubspecies belonging to 231 genera and 60 families are determined. The largestfamilies in the region are Fabaceae Lindl. (62 species), Asteraceae Dum. (37species), Labiatae Juss. (33 species), Poaceae Nash. (31 species) and BrassicaceaeJuss. (29 species). The largest genera are Astragalus L. (20 species), Salvia L. (10species), Centaurea L. (eight species), Trigonella L. (eight species) and Silene L. (sixspecies). The distribution of phytogeographical elements are Irano- Turanian by 123taxa (24,4 %), Mediterranean by 20 taxa (4,9 %) and Euro- Siberian by 16 taxa (3,9%). However, Phytogeographical distributions of 248 taxa (60,9 %) are unknown. Itwas determined that there are 50 endemic taxa (12,3 %) in the study region. It wasdetermined that 26 species in the study area are new records for the B5 square.