Kapulukaya baraj gölündeki (Kırıkkale) zooplankton populasyonunun mevsimsel ve uzaysal dağılımı
Temporal and spatial distribution of zooplankton populations in Kapulukaya dam lake (Kırıkkale)
  1. Tez No: 196763
  2. Yazar: OSMAN KÖK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İLHAMİ TÜZÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Kapulukaya Baraj Gölü, Zooplankton, Mevsimsel ve UzaysalDa ılım, Su Kalitesi, Su Yönetimi.ii, Kapulukaya Dam Lake, Zooplankton, Seasonal and SpatialDistribution, Water Quality, Water Resource Management
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZETKAPULUKAYA BARAJ GÖLÜNDEK (KIRIKKALE) ZOOPLANKTONPOPULASYONUNUN MEVS MSEL VE UZAYSAL DA ILIMIKÖK, OsmanKırıkkale ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBiyoloji Anabilim Dalı, Yüksek Lisans TeziDanı man : Yard. Doç. Dr. lhami TÜZÜNHaziran 2005, 64 sayfaBu çalı ma, Kırıkkale il sınırları içinde yer alan Kapulukaya Baraj GölündeHaziran 2003 ve A ustos 2004 tarihleri arasında gerçekle tirilmi tir. Ara tırmanınkapsamı, ba lıca olarak elektrik eldesi ve içme suyu temini gibi amaçlarla kullanılanKapulukaya Baraj Gölündeki zooplankton populasyonlarının mevsimsel de i imi veuzaysal da ılımlarının incelenmesi suretiyle su kalitesi ve yönetimine ili kinde erlendirmeler yapmaktır. Ayrıca zooplankton populasyonları ile abiyotik faktörlerarasındaki ili kiler ortaya konulmaya çalı ılmı tır.Kapulukaya Baraj Gölü zooplankton populasyonları içinde Rotifera'nın,Cladocera ve Copepoda'ya oranla tür sayısı ve yo unlu u yönünden hakim oldu utespit edilmi tir. Rotifera türlerinden Notholca liepettersoni Türkiye iç suları içinyeni kayıt olarak verilmi tir.iGölde zooplankton populasyonlarının da ılımı, göle su giri inin bulundu unehir bölgesinden sete kadar olan bölgesindeki farklı istasyonlarda ortaya konularakincelenmi tir. Çalı ma süresi içerisinde farklı hidrolojik rejime sahip dönemlerkar ıla tırıldı ında, zooplanktonların horizontal da ılımları üzerinde göl su beklemesürelerinin etkili oldu u ortaya çıkmı tır. Bu etki, akı ile ilgili fiziksel ve kimyasalkarakteristiklerin göl içinde yaptı ı de i iklikler neticesinde ortaya çıkmaktadır.Zooplankton populasyonları vertikal olarak incelendi inde, 5m derinlikte en fazlayo unlu a sahip oldukları görülmü tür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTEMPORAL AND SPATIAL DISTRIBUTION OF ZOOPLANKTONPOPULATIONS IN KAPULUKAYA DAM LAKE (KIRIKKALE)KÖK, OsmanKırıkkale UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDeparment of Biology, M. Sc. ThesisSupervisor: Asst. Prof. Dr. lhami TÜZÜNJune 2005, 64 pagesThis study was carried out in Kapulukaya Dam Lake, located within theborders of Kırıkkale city, between June 2003 and August 2004. The scope of thestudy entails the general evaluation of water quality and resource management byusing the seasonal and spatial distributions of zooplankton in Kapulukaya Dam Lakethat is being used predominantly for electricity generation and drinking water supply.Further, the relationships between zooplankton populations and abiotic factors wereexplored.Among others, being namely Cladocera and Copepoda, Rotifera were foundto be dominant in terms of both abundance and species diversity. Notholcaliepettersoni, a rotifer species identified in the samples was called for in the Turkishrotifer fauna as a new record.Spatial distribution of zooplakton populations in the lake was found out byinvestigating the zooplankton abundances in longitudinally selected sites fromriverine to lacustrine zone of the lake. Compared the periods having differenthydrological regimes revealed that the water retention time was the most effective onthe horizontal distribution of zooplankton populations. It was concluded that sucheffects were pronounced by the phsical, chemical and biological characteristics of theflow imposing changes in the lake. Having explored the vertical distributions of thezooplankton, it was seen that the zooplankton abundances were the highest at 5mdepth throughout the study.