Biyomedikal mühendisliğinde yüksek gradyantlı manyetik alanlarda hücre ayrımı
Cells seperation by high gradeint magnetic fields in biomedical engineering
- Tez No: 196877
- Danışmanlar: PROF.DR. TEYMURAZ ABBASOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: High gradient magnetic fields, magnetic targeting microspheres, magneticmicrospheres, magnetic field
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziB YOMED KAL MÜHEND SL Ğ NDE YÜKSEK GRADYANTLI MANYET KALANDA HÜCRE AYRIMIBeyza RüzgarNÖNÜ ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜElektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı96+viii sayfa2006Danışman: Prof. Dr. Teymuraz ABBASOVYüksek gradyanttlı manyetik alanların Tıp ve Biyolojik alanlarda uygulama yerlerihızla gelişmektedir. Son 25 yılda manyetik ilaç hedeflendirilmesi ve immunomanyetik hücreseperasyonu Tıp ve Biyolojide etkin yöntemler olarak kullanılmaktadırlar. Bu yöntemlerinuygulama alanlarının artırılması için teori ve pratiğinin ileri düzeyde geliştirilmesigerekmektedir.Tezde esas taşıyıcı ortamlar olan manyetik mikrokürelerin elde edilmesi yöntemleriincelenmiş, bu parçacıkların fiziksel, kimyasal ve manyetik özellikleri verilmiştir.mmunomanyetik hücre seperasyonunun özellikleri, aygıtlar ve sistemleri sunulmuştur.Ferromanyetik kürelerden oluşturulmuş dolgulu yataklarda oluşan yüksek gradyantlıalanların deneysel incelemeleri yapılmış, teorisi oluşturulmuştur. Güçlü manyetik alanlarda(Bâ¥1T) ve zayıf manyetik alanlarda (Bâ¤0.1T) oluşan alan gradyantı değerlendirilmiştir.Manyetik ilaç hedeflendirme yönteminin temel prensipleri incelenmiş, bu yönteminetkinliğinin artırılması metotları düşünülmüş ve farklı yüksek gradyantlı manyetik sistemleriçin olayın teorik incelemesi yapılmıştır.Tez konusundaki deneysel incelemeler nönü Üniversitesi Bilimsel AraştırmaBirimi'nin desteklediği 2005/41 nolu proje kapsamında yapılmıştır.Elde edilen sonuçlar Uluslar Arası Sempozyumda ve Ulusal Kongrede bildiri şeklindesunulmuş ve bildirilerin tam metinleri yayınlanmıştır.ANAHTAR KEL MELER: Yüksek gradyantlı manyetik alan, manyetikhedeflendirme, immunomanyetik seperasyon, manyetikmikroküreler, manyetik alan.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster Degree ThesisCELLS SEPARATION BY HIGH GRADEINT MAGNETIC FIELDS INBIYOMEDICAL ENGINEERINGBeyza RüzgarInonu UniversityGraduated School of Natural and Applied SciencesDepartment of Electric and Electronic Engineer96+viii pages2006Supervisor: Prof. Dr. Teymuraz AbbasovRecently, applications of high gradient magnetic fields in the areas of medicine and ndbiology sciences are increasing. In the last 25 years, immunomagnetic cell separation andmagnetic drugs targeting have been used effectively in the medicine and biology sciences. Toincrease application field of these method theoretical and more practical studies have to bedone.In this thesis, method of obtaining magnetic microparticles, which are the maintransporters elements, and their physical, chemical and magnetic properties are presented.Immunomagnetic cells separation properties, instruments and systems are given.The effects of high gradient magnetic field on the filling beds by ferromagneticspheres have been analyzed experimentally and its theory is developed. Gradient in high(Bâ¥1T) and low (Bâ¤0.1T) magnetic fields had been evaluated.Basic principals magnetic drug targeting and method of increasing effectives of thistechnique have been investigated. For different high gradient magnetic systems theoreticalanalyses have been done.Experiments, which were carried out for this research, supported by Inonu UniversityResearch Foundation, Research Project No: 2005/41.The results of researches were published and presented in International symposiumand National Congress.