KDZ. Ereğlisi Kocaman Orman İşletme Şefliği'nde gerçekleştirilen kayın (Fagus orientalis lipsky.) yapay gençleştirme çalışmalarının başarısı üzerine araştırmalar
Investigations on the success of artificial regeneration wworks of oriental beech (Fagus orientals lipsky.) realized in KDZ. Ereğli Kocaman Forest District
  1. Tez No: 196893
  2. Yazar: TUĞBA UZUNER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KORHAN TUNÇTANER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğu Kayını, Yapay Gençleştirme, Büyüme, Morfolojik Özellikler
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
ÖZETYÜKSEK MÜHEND SL K TEZKDZ. EREĞL S KOCAMAN ORMAN ŞLETME ŞEFL Ğ NDEGERÇEKLEŞT R LEN KAYIN (Fagus orientalis Lipsky.) YAPAY GENÇLEŞT RMEÇALIŞMALARININ BAŞARISI ÜZER NE ARAŞTIRMALARTuğba UZUNERZonguldak Karaelmas ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüOrman Mühendisliği Anabilim DalıTez Danışmanı: Prof. Dr. Korhan TUNÇTANERŞubat 2006, 190 sayfaMaster tezi olarak hazırlanan bu çalışmada; Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü, Kdz.Ereğlisi Orman şletme Müdürlüğü, Kocaman Orman şletme Şefliğinde siper altı dikimmetodu ile yapılan Kayın yapay gençleştirme çalışmalarının büyüme performansları, başarıdurumu ve bazı morfolojik özellikleri incelenmiştir. Bunun yanı sıra, yapay gençleştirmeçalışmalarının gerçekleştirildiği bölmelerden alınan deneme alanlarında bulunan sürgünkökenli Kayın bireylerine ve doğal Kayın gençliklerine yönelik olarak da bazı tespitlerdebulunulmuştur.Araştırma sonucunda, Kocaman şletme Şefliğinde yapılan Kayın yapay gençleştirmeçalışmalarının farklı yıllarda gerçekleştirildiği belirlenmiştir. Alınan deneme alanlarındayapılan ölçü ve tespitler sonucunda elde edilen bulgular, benzer yetişme ortamı koşullarınasahip diğer yörelerde yapılan Kayın yapay gençleştirme çalışmalarından elde edilenÖZET(devam ediyor)bulgularla karşılaştırıldığında, araştırma alanında dikimle getirilen Kayın bireylerininsayısının düşük olduğu, boy ve çap değerleri yönünden ise tatmin edici bir gelişmeye sahipoldukları tespit edilmiştir. Sürgün kökenli Kayın bireylerinde yapılan ölçüm ve tespitlersonucunda ise, bu bireylerin de farklı yaşlarda oldukları belirlenmiştir. Sürgünden gelenKayın bireylerinin boy ve çap gelişimleri dikimle getirilen Kayın bireylerine yakın değerlergöstermiştir.Araştırma alanında, bazı bölmelerden alınan deneme alanlarında tespit edilen ve 2 yaşındaolduğu belirlenen Kayın doğal gençliklerinde yapılan ölçüm ve tespitler sonucunda ise, bugençliklere ait birey sayısının düşük olduğu ancak boy ve çap gelişimlerinin tatmin edicidüzeyde olduğu belirlenmiştir.ncelenen morfolojik özellikler yönünden; dikimle ve sürgünden gelen Kayın bireyleriningövde kalitelerinin düşük olduğu ve bu bireylerin genel olarak yayvan bir tepe yapısına sahipoldukları tespit edilmiştir. Yaprak rengi bakımından ise, her iki orijine ait bireylerin genelolarak açık yeşil bir yaprak rengine sahip oldukları gözlemlenmiştir.Kayın doğal gençliklerinin morfolojik özelliklerine yönelik yapılan incelemelerde, bugençliklerin düzgün bir gövde formuna, dik bir tepe yapısına ve koyu yeşil yaprak renginesahip oldukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM. Sc. ThesisINVESTIGATIONS ON THE SUCCESS OF ARTIFICIAL REGENERATIONWORKS OF ORIENTAL BEECH (Fagus orientalis Lipsky.) REALIZED IN KDZ.EREĞLI KOCAMAN FOREST DISTRICTTuğba UZUNERZonguldak Karaelmas UniversityGraduate School of Natural And Applied SciencesDepartment of Forest EngineeringThesis Advisor: Prof. Korhan TUNÇTANERFebruary 2006, 190 pagesIn this study, survival rate, growing performances and some morphological properties of theartificially regenerated Oriental Beech stands in Kocaman Forest District of Kdz. EreğliForest Enterprise Directorate, attached to Zonguldak Regional Forest Directorate, wereinvestigated. In addition, some findings were obtained concerning natural sprouts andseedlings originated from old Oriental Beech trees, existing in experimental areas.As a result of the study; it was determined that Oriental Beech artifical regeneration works inKocaman Forest District were carried out in different years. In sample areas regenerated byundersheltered planting methods, it was discovered that the number of the planted OrientalBeech individuals was low, but they had a satisfactory development in terms of height anddiameter values.Abstract (to continue)The investigations carried out on sprouts originated from Oriental Beech individuals, showedthat these individuals were at different ages. It was also observed that height and diameterdevelopments of sprouts had similarities with those of planted Oriental Beech individuals.The investigations carried out on 2 year old natural Oriental Beech seedlings at experimentalareas in different compartments showed that the number of the seedlings was low; but, heightand diameter values were at a satisfactory level.In terms of morphological properties; stem and crown qualities of trees originated fromseedlings and sprouts were not found in very good conditions. The leaf colour of both plantedtrees and sprouts was light green.The investigations on natural seedlings, showed that these seedlings were in good growingconditions with upright stems and dark green colour leaves.Keywords : Oriental Beech, Artificial Regeneration, Growth, Morphological PropertiesScience Code : 502.01.02