Gaz-katı yakıtlı enerji santralinin ekserji verim artışının araştırılması
The research for increasing exergy effeciency of energy plants with gas-solid fuels
- Tez No: 196900
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET KOPAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Energy, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Ekserji, enerji, güç santralı, tersinmezlik
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziGAZ-KATI YAKITLI ENERJİ SANTRALININEKSERJİ VERİM ARTIŞININ ARAŞTIRILMASIZafer ŞAHİNZonguldak Karaelmas ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüMakina Mühendisliği Anabilim DalıTez Danışmanı: Doç.Dr. Mehmet KOPAÇŞubat 2006, 163 sayfaBu çalışmanın amacı, kok gazı, yüksek fırın gazı ve kömür kullanan ve benim İşletme BaşMühendisi olarak başında bulunduğum tesisin, enerji kaybı yönünden analizini yapmak vesisteme iyileştirme önerileri yaparak verimliliğini artırmaktır. Bu amaçla tesisteki tümünitelerin ayrı ayrı enerjileri ve ekserjileri hesaplanmış, ünitelerdeki kayıplar tespitedilmiştir. Üniteler içersinde en fazla ekserji kaybının kazanlarda olduğu tespit edilmiştir.Ayrıca tesiste sıcaklık ve basınç düşürme istasyonlarındaki kayıp ekserjinin, yeni bir karşıbasınçlı türbin-alternatör grubu planlamasıyla kazanılabileceği ortaya çıkmıştır. Böylelikletesisin aynı işletme koşullarında elektriksel iş kapasitesi artırılmış olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster of Science ThesisTHE RESEARCH FOR INCREASING EXERGY EFFICIENCY OFENERGY PLANTS WITH GAS-SOLID FUELSZafer ŞAHİNZonguldak Karaelmas UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Mechanical EngineeringThesis Advisor: Assoc.Prof. Mehmet KOPAÇFebruary 2006, 163 pagesThe purpose of this research, is to analyse the energy loss and make some suggestions inorder to increase the efficiency of the plant where I work as an engineer and whichconsumes coke oven gase, blast furnace gase and coal. Because of this reason, the energyand exergy of all the equipments in the plant were calculated and the losses in the unitswere found. The most exergy loss was found in the boilers. Moreover, by planning a newopposing pressurized turbine, the exergy loss in the lowering of heat and pressure stationsin the plant could be gained. So that, the electrical work capacity of the plant under thesame managemant conditions will be increased.Key Words : Excergy,energy, power plant, irreversibilityScience Code : 625.04.01iv